Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Svako životno doba ima i svoje specifične bolesti

08/06/2015

Svako doba u životu ima svoje prednosti, ali i mane. Ili, ako hoćete bolesti. Dok se 20-godišnjaci rijetko žale na zdravstvene probleme, već u trećoj deceniji počinju muke. Za ovaj period tipične su glavobolje, a ubrzan način života, sjedenje pred kompjuterom, stres na poslu, želja da se izgradi karijera i održi porodica – faktori su koji doprinose učestalim migrenama.

Za oslobađanje pritiska u glavi, ljekari predlažu duboko disanje, nježne masaže, tople kupke i vježbe ispred kompjutera.

[pull_quote_right]Za četrdesete i pedesete karakterističan je bol u leđima[/pull_quote_right]

Tridesetogodišnjaci pate i od Karpal-Tunelovog sindroma, bola u rukama uzrokovanog pritiskom na nerve u zglobovima. U rizične grupe spadaju osobe sa genetskom predispozicijom, ranijim povredama, ali i oni koje pretjerano koriste mobilne telefone, tablete i igraju kompjuterske igre.

Rješenje je da, ako ikako možete, smanjite upotrebu ovih sredstava jer oni iritiraju već oštećene nerve. Pomažu i vježbe za jačanje mišića ruku i fizikalna terapija, a u posebno teškim slučajevima neophodna je operacija.

glavobolja-22

Za četrdesete i pedesete karakterističan je bol u leđima. Kako starimo, nepravilno sjedenje i spavanje uzimaju danak. Obratite pažnju na držanje tokom dizanja tereta. Idealno, težina ne bi trebalo da prelazi četvrtinu vaše težine. Isprobajte i drugi dušek, nove poze dok spavate, pilates ili jogu.

U šezdesetim i sedamdesetim vaš vjerni drug mogao bi da bude osteoartritis. Najvažnije je da budete aktivni, da držite težinu pod kontrolom i nastavite da se krećete uprkos bolu u kukovima, zglobovima i koljenima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.