Najprestižnije priznanje

Svante Paabo dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2022.

svante paabo

Nobelovu nagradu je osnovao švedski pronalazač dinamita i bogati biznismen Alfred Nobel i dodjeljuje se za dostignuća u nauci, književnosti i miru od 1901. godine, iako je nagrada za ekonomiju naknadno dodata

Naučnik Svante Paabo dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2022. za svoja otkrića “u vezi s genomima izumrlih hominina i evolucijom čovjeka”, objavilo je u ponedjeljak tijelo koje dodjeljuje nagradu.

Nagradu, vjerovatno među najprestižnijim u naučnom svijetu, dodjeljuje Nobelova skupština u Institutu Karolinska i vrijedi 10 miliona švedskih kruna (900.357 dolara).

Ovo je prva u ovogodišnjoj grupi nagrada, javlja Reuters.

Osnovao ju je švedski pronalazač dinamita i bogati biznismen Alfred Nobel i dodjeljuje se za dostignuća u nauci, književnosti i miru od 1901. godine, iako je nagrada za ekonomiju naknadno dodata.

Pandemija COVID-19 bila je u fokusu medicinskog istraživanja, a mnogi očekuju da će razvoj vakcina koje su omogućile svijetu da povrati osjećaj normalnosti na kraju biti nagrađen.

Prošlogodišnju nagradu za medicinu dobili su Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian za otkriće receptora u ljudskoj koži koji osjete temperaturu i dodir, pretvarajući fizički udar u nervne impulse.

Raniji dobitnici u ovoj oblasti uključuju niz poznatih istraživača, posebno Alexandera Fleminga, koji je dobio nagradu 1945. za otkriće penicilina, i Roberta Kocha, koji je pobijedio već 1905. za svoja istraživanja tuberkuloze.