na Bukovoj Glavi

Sve spremno za otvaranje skijališta kod Srebrenice, u subotu svečano otvaranje

l_37520a63b35ffec61e522dc6c1da2b2d

Direktor ski centra Javor Miroslav Matić kaže da je ideja za realizaciju ovog projekta potekla iz potrebe da se stanovništvu Srebrenice i Bratunca obezbijedi adekvatan sadržaj u zimskom periodu

Sve je spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice, koje će ponovo biti u funkciji od subote kada je planirano i zvanično otvaranje.

Direktor ski centra Javor Miroslav Matić kaže da je ideja za realizaciju ovog projekta potekla iz potrebe da se stanovništvu Srebrenice i Bratunca obezbijedi adekvatan sadržaj u zimskom periodu.

-Na samom početku bilo je puno izazova, rizika i bojazni da nećemo uspjeti u našoj namjeri, ali smo uz podršku lokalnih privrednika, Opštine i grupe entuzijasta uspjeli da u rekordnom roku danas imamo ovo što vidite – rekao je Matić.

Smatra da je lokacija bila dobra osnova, imajući u vidu da je na tom mjestu osamdesetih godina postojala slična ski staza, te da su Srebreničani i stanovnici regije vrlo rado posjećivali taj lokalitet.

Matić ističe da je dosad u taj projekt uloženo oko 100.000 KM, najvećim dijelom iz kreditnih sredstava, ali podsjeća i na činjenicu da je Opština Srebrenica prepoznala značaj razvoja ovog dijela lokalne zajednice.

– Svjesni smo da je zimska sezona uveliko počela, ali uporedo s realizacijom projektnih aktivnosti, mi smo već pokrenuli promotivnu kampanju, te očekujemo zadovoljavajući broj posjetilaca ove sezone – istakao je.

Srebreničanin Sakib Smajlović prisjetio se da je skijalište na Bukovoj Glavi izgrađeno 1984. godine kada su u Sarajevu održane XIV Zimske olimpijske igre.

– Tada je ovdje dopremljena oprema i napravljena je staza. Bila je to velika atrakcija za građane Srebrenice, a dolazili su građani i iz drugih mjesta, pa čak iz Tuzle i Sarajeva. Ovdje se okupljao veliki broj posjetilaca, bilo je različitih sadržaja – kaže Smajlović.

Navodi kako su na tom lokalitetu organizirana brojna skijaška takmičenja za odrasle i djecu, a najbitnije od svega je bilo druženje i dobra zabava. To je bila, kako je rekao, prava turistička atrakcija.