Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svećenik kupio luksuzni Mercedes: Zar ga vi ne biste kupili da možete?

svecenik mercedes333

Don Andrija Vrbanić iz Ivanovca kraj Osijeka u Hrvatskoj zamijenio je svog starog Mercedesa novijom limuzinom E klase vrijednom do 400.000 kuna.

Vrbanić, osim što obnaša poziv župnika u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske, također pjeva u muškom tamburaškom sastavu po imenu – Baje.

“Kupio sam auto, ali to može biti moja privatna stvar, pretpostavljam”, potvrdio je za Index.hr.

Upitali smo ga je li zbilja kupio novog Mercedesa.

“Kupio sam polovnog Mercedesa E klase, ne novog. Star je godinu dana”, odvratio je svećenik.

Nije htio reći tačnu cijenu, već je poručio da ćemo se mi sami potruditi saznati koliko košta taj model.

“To nek’ ostane tajna”, odvratio je i dodao da su mu Mercedes kupili njegovi župljani.

Jednostavnom pretragom na internetu doznali smo da Mercedes E klase, star godinu dana, košta između 350 i 400 hiljada kuna.

“To su kupili meni moji župljani”, ustvrdio je Vrbanić.

Zanimalo nas je zašto bi župljani lokalnom svećeniku kupili praktički novi Mercedes.

“Vjerovatno me vole”, rekao nam je don Andrija.

“I vi radite, imate svoj posao, zar ne? Imate nekakva primanja. Imam nekakvu nagradu od biskupije, odnosno župe. Vi možete napisati što god želite. Odmah ću vam reći, pola tog auta su 24sata i Glas Slavonije. Dakle, to je bilo na sudu, to je riješeno i ja sam od njih dobio solidno novaca, tako da sam sebi mogao priuštiti ovaj auto.”

Vrbanić, naime, govori o odšteti koju je dobio nakon što je prije nekoliko godina tužio ova dva medija.

Upitali smo ga ima li u njegovoj župi siromašnih građana, kojima bi poslužio novac potrošen na Mercedes.

“Apsolutno. Hoćete li potražiti župljane kojima sam ja isposuđivao pa se nikad više nisu vratili? Da, da. Mogu vas na mnoge adrese ovdje uputiti, imenom i prezimenom”, poručio je.

Zanimalo nas je putuje li često te je li mu potreban baš Mercedes.

“Da ste vi u mogućnosti, bi li ga vi sebi kupili?” glasio je odgovor božjeg pastira.

Vokal muške pjevačke skupine Baje rekao nam je kako se još niko nije vozio u njemu jer je iz Zagreba došao prije dvije sedmice te da niko iz župe nije komentirao njegovu kupovinu.

“Iz župe je sigurno došla prijava od nekih ljudi koji vjerovatno žive od socijale. Ja znam mnoge takve, a i znam mnoge koji bi mogli raditi, a neće. Zašto bi radio za onoliko koliko dobije od socijale? Moja im je poruka: Bolje neka u miru, radeći, jedu svoj kruh”, kazao je don Vrbanić.

Upitali smo ga kolika je njegova plaća.

“Pa, to… Isto… Dakle… Ja to vas nisam pitao, kao ni drugog nikoga. Taj podatak možete dobiti u biskupiji, na primjer”, glasio je odgovor.

“Đakovačka biskupija se financira od priloga vjernika. Cijela biskupija se financira tako. Gledajte, imam ja neku svoju plaću, odnosno nagradu koju primam i to je moja privatna stvar. Svaka župa se financira od svojih vjernika. Dakle, župni vjernici daju svoj prilog za crkvu. Od toga se financira njihov svećenik, od toga se financira sama crkva kao takva, popravci, gradnje i tako dalje”, objasnio nam je don Andrija Vrbanić, slavonski svećenik i član Baja.