Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opsežna istraga

Švedska policija nakon 34 godine otkrila: Premijera Olofa Palmea ubio grafički dizajner

stig1 (1)

Engström, koji je radio u osiguravajućem društvu Skandia blizu mjesta ubistva, ispitivan je kao svjedok u prvim danima istrage

Tužilac Krister Petersson predstavio je u srijedu zaključke istrage o ubistvu Olofa Palmea, a koju vodi od 2017. godine. Palme je ubijen u Stockholmu malo prije ponoći 28. februara 1986. godine.

Petersson je na konferenciji za novinare potvrdio očekivanja javnosti da je istraga došla do zaključka da je grafički dizajner Stig Engstrom, zvani Skandia man glavni osumnjičeni za ubistvo bivšeg premijera.

Ali istraga će biti obustavljena jer je osumnjičeni preminuo 2000. godine i ne može niti optužen niti ispitan.

“Ovo je jedna od najvećih misterija uz ubistvo američkog predsjednika Kennedyja”, istaknuo je.

“Nijedna istraga nije bila tako opsežna kao ova”, dodao je Petersson.

Engström, koji je radio u osiguravajućem društvu Skandia blizu mjesta ubistva, ispitivan je kao svjedok u prvim danima istrage. Ali on se kao potencijalni osumnjičeni pojavio tek prije nekoliko godina.

Utvrđeno je kako je Engström izašao iz kompanije samo dvije minute prije ubistva, da bi se dvadesetak minuta vratio u zgradu i rekao čuvarima što se dogodilo na ulici, nakon čega je otišao kući. Bio je jedan od prvih osoba koja se našla na mjestu zločina.

Policija nije razgovarala s Engströmom na mjestu zločina, da bi u kasnijim razgovorima davao kontradiktorne iskaze, zbog čega je policija zaključila da je u pitanju nepouzdana osoba željna pažnje te ga nisu smatrali osumnjičenim.

Ipak, dosta godina kasnije, teoriju o tome da je Engström ubica iznio je pisac Lars Larsson u knjizi “Neprijatelj naroda”, a potkrijepili su je i neki drugi svjedoci na mjestu zločina.

Kao mogući motiv zločina navodi se da je Engström bio protivnik političkih vrijednosti koje je Palme promovoisao. Palme je bio glasan kritičar rata u Vijetnamu, južnoafričkog apartheida i nuklearnog naoružanja.

Olof Palme

“Forenzičari su ispitali 788 komada vatrenog oružja u sklopu potrage za oružjem ubistva, ali ga nisu uspjeli povezati s mecima pronađenim na mjestu ubistva”, rekao je policijski istražitelj Hans Melander.

Neuspjeh da se razriješi slučaj, uprkos najvećoj potjeri u istoriji Švedske, izazvao je nelagodu u državi koja se ponosi otvorenošću i tolerancijom.

Socijaldemokrat Palme bio je premijer od 1969. do 1976. te od 1982. do 1986. Neki ga smatraju arhitektom moderne Švedske. Brojne teorije zavjere nastale su kako bi se objasnilo ubistvo Palmea, ali niti jedna nije potvrđena. Policiju se kritikovalo zbog nekompetentne prvotne istrage.

Sitni kriminalac osuđen je na prvostepenom sudu za ubistvo pedesetdevetogodišnjeg Palmea 1989., da bi bio oslobođen nakon žalbe i umro 2004. godine.