Život i zdravlje

Svijet uskoro ostaje bez jednog od najukusnijih sireva?

26/06/2017

Uprkos tome što se u Francuskoj godišnje proizvede ko 360 miliona kolutova kamembera, i što je ovaj sir drugi po popularnosti u toj zemlji, uskoro bi mogao da doživi velike izmjene u svojoj recepturi.

Prema postojećim standardima u proizvodnji, kamember se proizvodi od nefiltriranog svežeg kravljeg mlijeka, sa procentom mliječne masti od 38 odsto. Krave se hrane isključivo travom i sijenom sa lokalnih pašnjaka, a mlijeko se presipa ručno, u posebne kalupe, u četiri ili više slojeva.

Ovaj proces uskoro će doživjeti veliku promjenu, jer velike kompanije za proizvodnju sira sve više potiskuju lokalne farme.

S obzirom na to da velike kompanije uvijek biraju prečice u proizvodnji, presno mlijeko će uskoro najvjerovatnije zamijeniti pasterizovane verzije, zbog kojih će sir imati “neautentičan” ukus.

Razmjere problema najbolje ilustruje podatak da je od spomenutih 360 miliona proizvedenih kolutova, danas autentično samo 4 miliona.

Pitanje je da li će iko u budućnosti uopšte imati priliku da kupi autentičan kamember, piše portal news.com.au.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.