Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka crvenog križa

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Daruj krv, spasi život

l_0646c272e18207aa3b504fe2a7808c2d

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić zahvalio je svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za taj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juni, ove godine se obilježava pod motom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”, a cilj je skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić zahvalio je svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za taj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa.

– Pozivamo vas da nastavite širiti humane vrijednosti i da zajedno razvijamo mrežu dobrovoljnih davalaca krvi jer, nažalost, svakog dana neko ovisi o nama. Darujte krv, jednostavno je, sigurno i nekome može spasiti život – poručio je Hodžić.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tokom cijele sedmice, širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi. Tako se danas organizira akcija u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već dan poslije, krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, a posebno nakon pandemije Covid -19, koja je sa sobom donijela niz izazova i na tom polju, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.