Život i zdravlje

šta organizam traži?

Svrab otkriva koje nedostatke imate u ishrani

21/04/2020

Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina, kao i tri esencijalne masne kiselin

Napad svraba znači nedostatak cinka, umor odražava da vam u ishrani fali željezo, dok osjećaj uznemirenosti znači manjak magnezijuma. Saznajte koji simptomi otkrivaju nedostatak određenih vitamina i minerala, kao i šta da uvrstite na meni da biste se osjećali bolje.

Više od 18 posto žena ima manjak željeza zbog obilnih menstruacija, trećini svjetske populacije manjka cink, a polovini odraslih nedostaje vitamina D.

Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina, kao i tri esencijalne masne kiseline. Njihov nedostatak može uzrokovati nastanak brojnih bolesti.

Umor: Željezo

Nedostatak željeza je najčešći nutritivni poremećaj, a više od 18 posto žena ima nedostatak zbog obilnih menstruacija. Drugi razlog za nedostatak željeza su hemoroidi i manja krvarenja u crijevima, kao i čir.

Dobar izvor željeza: Crveno meso, jaja, cvekla, zeleno lisnato povrće. Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, pa je poslije jela dobro da popijete čašu soka od narandže.

Svrab: Cink

Da vam nedostaje cink možete da zaključite i ako vam teško zarastaju rana, imate bolove u zglobovima i bijele fleke na noktima. Preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. Cink je neophodan u proizvodnji zdrave sperme. Takođe, suplementi željeza mogu da ometaju apsorpciju cinka u organizam.

Dobar izvor cinka: Orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od cijelog zrna, rakovi i crveno meso.

Bol u leđima: Vitamin D

Malaksalost i slabost, pojačano znojenje, razdražljivost i bol u kukovima i nogama takođe otkriva ovu “falinku”. Preporučeni dnevni unos iznosi 10 mcg za žene i muškarce, a potreban je za rast kostiju i zdrav imunološki sastav. Najpotrebniji je maloj djeci i starijim ljudima, a procjenjuje se kako svaki drugi čovjek ima manjak vitamina D.

Dobar izvor Vitamina D: Vitamin D je teško da nadoknadite ishranom, a najpovoljniji je izvor sunčeva svjetlost koja podstiče njegovu proizvodnju u organizmu. Oko 20 minuta provedenih na suncu tri puta sedmično obezbijediće dovoljan izvor vitamina D.

Uznemirenost: Magnezijum

Uz neprijatnost, na deficit magnezijuma ukazuju i grčevi u mišićima, problemi sa sluhom, razdražljivost, depresija. Preporučeni dnevni unos iznosi 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Magnezijum pomaže u preradi hrane u energiju i ključan je za zdravlje kostiju i zuba. Najpotrebniji je ženama u menopauzi.

Dobar izvor magnezijuma: Špinat je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 g ovog povrća podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za ovim mineralom.

Infekcije: Selen

Promjena boje noktiju, slabost mišića, problemi sa srcem, bolesti probavnog trakta, česte mučnine, loš zadah odaju osobu kojoj nedostaje selen. Preporučeni dnevni unos iznosi 75 mcg za muškarce i 60 mcg za žene, a selen je ključan za snažan imunološki sistem. Preporučuje se kod prevencije raka i bolesti srca i krvnih sudova.

Dobar izvor selena: Brazilski oraščići, losos, školjke.

Vid: Vitamin A

Čirevi u ustima, gruba koža, gubitak apetita, česti umori, depigmentaciju kože, perut i lomljivi nokti su takođe simptomi nedostatka ovog vitamina. Preporučeni dnevni unos iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg na dan za žene. Premali unos ovog vitamina česta je pojava kod odraslih.

Dobar izvor Vitamina A: Džigerica, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.