Život i zdravlje

Tajna navika koju žene rade 8 puta dnevno

08/01/2016

Nesigurnost i manjak samopouzdanja muče mnoge žene, a da bi žene zaista trebalo poticati da budu samopouzdanije i sigurnije u sebe pokazala je anketa organizacije Weight Watchers u kojoj je učestvovalo 2.000 žena iz Velike Britanije.

Rezultati su pokazali da žena samu sebe u prosjeku kritizira čak 8 puta dnevno te da mnoge žene namjerno pobijaju komplimente koji su ima dani. Čak 89 posto žena daje drugim ženama komplimente za koje ne bi vjerovale da su iskreni da su dani njima. Stručnjaci za sve veću nesigurnost i manjak samopouzdanja žena krive kolektivnu kulturu selfija i Instagrama koji daju veliku važnost fizičkoj ljepoti.

“Današnji užurbani svijet u kojem je ono vizualno najvažnije, učinio je da žene sve više kritiziraju same sebe, od izgleda do karijere”, napominje Zoe Griffiths iz organizacije Weight Watchers.

20 najčešćih razloga zbog kojih žene kritiziraju same sebe:

1. Višak kilograma

2. Loša frizura

3. Preveliki trbuh

4. Nedovoljno tjelovježbe

5. Osjećaj inferiornosti pored druge žene

6. Premala zarada

7. Dan na koji se osjeća debelo

8. Nenošenje određenih komada odjeće jer žena misli da joj ne stoje

9. Želi da je fotogenična kao druge žene čije fotografije vidi na društvenim mrežama

10. Na komplimente odgovara tako da kaže nešto negativno o sebi

11. Brine se da drugi govore o njoj iza njenih leđa

12. Misli da nije dobro odjevena

13. Misli da nema dovoljno stila

14. Ne vodi ljubav s partnerom dovoljno često

15. Misli da nije kreativna kao druge žene

16. Prevelika stražnjica

17. Misli da nije organizirana kao druge žene

18. Ne provodi dovoljno vremena s prijateljima

19. Ne nosi dovoljno šminke

20. Misli da nije privlačna svom partneru
4 savjeta kako početi razmišljati pozitivnije o vlastitom izgledu:

1. Prestanite imate nerealna očekivanja. Prestanite se uspoređivati s drugima i počnite cijeniti svoje tijelo zbog svega onoga za što je ono sposobno, umjesto da stalno kritizirate njegov izgled.

2. Ne uzimajte reklamnu propagandu zdravo za gotovo. Imajte na umu da je namjera prizora fotošopiranih tijela modela u katalozima i reklamama da pobude određene (negativne!) osjećaje. Činiti da ljudi budu nezadovoljni svojim tijelima dokazana je prodajna taktika.

3. Nemojte se stalno žaliti prijateljima. Idući put kada budete u društvu svojih prijateljica i počnete razgovarati o tome kako ne možete smršati (ili vi ili vaše prijateljice,) promijenite temu. Podižite jedna drugoj samopouzdanje fokusirajući se na pozitivno.

4. Obraćajte više pažnje na svoje pozitivne atribute. Ne volite li kako vam izgleda trbuh, posvetite pažnju dijelovima tijela s kojima ste zadovoljni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.