Život i zdravlje

Tajne šifre mafije s Balkana: Kaže tata da se javlja kasnije

21/09/2017

Evo, sa tri kilometra, primakli Zrikoka. Rečenica je to koju izgovara Željko Maksimović Maka, prema pisanju srpskog Blica, i tako otkriva namjeru za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

U zemunskom klanu su potvrđivali likvidacije izjavom da je netko otišao za Kanadu, zloglasni narkobos Darko Šarić bi javljao da čeka isporuku kokaina rečenicom: “Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kurvu”.

Brojne kriminalne grupe koriste svoj specifični žargon, bez obzira na načine komunikacije. Makina grupa koristila je javne govornice, Šarićevi saradnici su koristili e-mailove dok moderniji, kavački klan, koristi enkriptirane mobitele, ali ostaje im žargon koji često postaje krunski dokaz.

Makina grupa optužena je za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali i za planiranje ubistva političara među kojima je premijer Đinđić, ali postupak stoji na mjestu jer su svi glavni optuženici i dalje u bijegu.

Njihov žargon bio je predmet vještačenja i oštrih rasprava odbrane i tužiteljstva za organizovani kriminal. Prvobitna oslobađajuća presuda se pozivala na nerazumijevanje žargona, ali je ona ukinuta i postupak je krenuo ispočetka. Imali su posebne nadimke za političare: Zoran Đinđić bio je Zrika, Vojislav Koštunica – Oštičava, a Vojislav Šešelj – Ćora. Uvijek su pričali o svim osobama u ženskom rodu.

Pripadnici zemunskog klada su prilikom ubistva i otmica koristili specijale – mobitele kupljene samo za potrebe izvršenja tog zadatka. Postojale su čak i upute gdje smiju i gdje ne smiju koristiti mobitele.

Šarićeva grupa je, sudeći prema desetak pravomoćnih presuda, šifriranu komunikaciju podigla na jedan viši nivo. Oni su imali kodno ime za svakog pripadnika transporta kokaina, a knjiga s kodnim imenima zaplijenjena je kod optuženog Šarićevog rođaka Željka Vujanovića. Brodove koji su prevozili kokain zvali su ženskim imenima da bi izgledalo kao da se sastaju za ženama. Važno je pravilo da se samo uzak krug ljudi moga čuti s glavnim šefom. Šarića su zvali drug ili tata.

Darko Šarić

Pripadnici skupine Slobodana Šaranovića koristili su se čak i e-mailovima koje nisu nikad slali. Naime, imali su dva računa na Gmailu za koje su dijelili pristupne podatke i onda sve poruke spremali u nedovršene poruke i na taj način komunicirali.

Ove nove grupe prate najsavremenije trendove u komunikaciji, tako se navodi da su pripadnici kavačke skupine, barem tako tvrdi crnogorsko tužiteljstvo, koristili zaštićene mobitele koje čak ni forenzičari nisu uspijevali probiti. Istražitelji su ipak saznali da se kriminalci oslanjaju na stare i prokušane metode, a to su korumpirani policajci.

“Saznao sam od čovjeka iz SUP-a da su mene i Nedu pratili i da sam bio neoprezan kada sam otvorio vrata da ubacim onu hranu iz onih kolica kod Volija”, prenosi Blic izjave jednog od optuženika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.