Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Tanji od dlake za 100 puta, a za 10 sekundi dijagnosticira rak kože

02/06/2015

Turska naučnica Canan Dagdeviren razvila je uređaj koji omogućava lakšu dijagnozu raka kože, a ono što je posebna specifičnost ovog uređaja je što se lijepi na kožu, tanji je od dlake za 100 puta i daje rezultat u roku od 10 sekundi, piše Anadolu Agency (AA).

Dagdeviren je, inače, prva turska naučnica koja je primljena na Akademiju mladih Univerziteta Harward, a u isto vrijeme njeno ime je objavljeno na listi “30 naučnika mlađih od 30 godina” magazina “Forbes”.

Ova izuzetno uspješna naučnica, koja se naučnim radom bavi na masačusetskom institutu za tehnologiju u SAD-u, u razgovoru sa novinarom AA govorila je o svom novom izumu.

Dagdeviren kaže da kada se ovaj uređaj zalijepi na kožu stvara pritisak te tako određuje mehaničke osobine kože na osnovu kojih ima mogućnost zapažanja sličnosti tih osobina sa rakom. Dodaje kako je uređaj testiran na osobama za koje se sumnja da boluju od raka kože te da su ljekari kod tih osoba izvršili biopsiju.

“Ja sam poslala podatke. Rezultati biopsije bili su gotovi za dvije sedmice i zaista su se podudarali sa rezultatima koje je pokazao i ovaj uređaj. Ovaj sistem je puno brži, bezbolniji i, naravno, lakši. Potrebno mu je svega 10 sekundi da pokaže rezultate”, kazala je Dagdeviren.

[pull_quote_left]Turska naučnica Canan Dagdeviren razvila je uređaj koji omogućava lakšu dijagnozu raka kože, a ono što je posebna specifičnost ovog uređaja je što se lijepi na kožu, tanji je od dlake za 100 puta i daje rezultat u roku od 10 sekundi[/pull_quote_left]

“Radi se o izuzetno tankom uređaju koji ljudsko tijelo skoro i ne osjeti. Uz pomoć elektronskih veza prikupljamo podatke na kompjuter, a specijalni program kasnije pokazuje sve mehaničke osobine kože, prikazane u obliku jedne karte u boji. Program ima osobinu da različitom bojom pokaže i najmanju promjenu na koži”, naglašava naučnica.

Ovaj uređaj pravi se pod mikroskopom, tanji je za stotinu puta od dlake, u potpunosti je rastezljiv, a zalijepljen na tijelu izgleda kao tetovaža. Moguće ga je zalijepiti na svaki dio tijela i u potpunosti je bezbolan. Dagdeviren dodaje kako će u budućnosti biti moguće ovaj sistem koristiti i putem pametnih telefona.

Ono što je također prednost ovog nesvakidašnjeg uređaja jeste što se pored dijagnosticiranja raka kože može koristiti i u druge svrhe.

“Ako se primijeni na drugi način, pomoću njega moguće je mjerenje krvnog pritiska. Sposoban je da provjeri mogućnost arteroskleroze. Pored toga, ima sposobnost da odredi količinu krvi koja prolazi kroz vene, pa čak i starosnu dob čovjeka. Ukratko, ovo je uređaj koji daje jedan vid upozorenja. Dakle ne liječi, ali vas upozorava na vrijeme”, govori Dagdeviren.

Naglasila je kako planira osnovati kompaniju u Turskoj koja će raditi na proizvodnji i prodaji ovog uređaja.

Dagdeviren je na kraju priznala kako ideja za ovaj uređaj krenula od njene majke.

“Majka me jednom upitala da li je moguće da se napravi uređaj koji može dokazati da li su kreme za kožu korisne ili ne. Ja sam upravo polazeći od toga počela raditi istraživanja”, kazala je naučnica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.