Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Test koji otkriva da li ćete živjeti u narednih pet godina

04/06/2015

Američki naučnici tvrde da čulo mirisa može biti pouzdan pokazatelj životnog vijeka čovjeka.

Naučnici sa američkog Univerziteta Columbia uradili su istraživanje na 1.169 ispitanika u životnoj dobi iznad 65 godina.

Istraživanje je urađeno na način da su ispitanici vezanih očiju testirali 40 različitih stvari, a potom radili test u kojem su zaokruživali ponuđene odgovore.

Rezultati su analizirani, a u analizu je uključeni i životopis ispitanika, odnosno njihovo zdravstveno stanje i životne navike.

Osobe koje su imale poteškoće pri razlikovanju mirisa, njih ukupno 349, su zbog bolesti ili neke vrste nesreće preminuli u periodu od četiri godine nakon testiranja.

[pull_quote_left]Test se temelji na istraživanju načina života pola miliona ljudi, a provela su ga dva švedska naučnika. U testu se koristi više od 600 varijabli koje se odnose na stil života kojima se može najbolje predvidjeti rizik od smrti[/pull_quote_left]

Jedan od istraživača Davangere Devanand je kazao da su rezultati potvrdili tvrdnju da slabljenje čula mirisa predstavlja ozbiljno upozorenje da se primakao kraj životnog vijeka.

Devanand je kazao da je potrebno uraditi dodatna istraživanja kako bi se provjerilo da li slabljenje čula mirisa kod mlađe populacije predstavlja sličnu vrstu upozorenja i rizik rane smrti.

I ranije su naučnici radili slična istraživanja kojima su upozorili javnost da slabljenje čula mirisa može predstavljati simptome različitih vrsta oboljenja i savjetuju redovno testiranje kod specijaliziranih ljekara.

Detaljni istraživanja i njihovi rezultati objavljeni su u časopisu “Annals of Neurology”.

Ugledni Sky News objavio je online test za koji naučbici tvrde da s 80 posto tačnosti predviđa hoćete li umrijeti u narednih pet godina.

Test je namijenjen ljudima od 40 do 70 godina, a pitanja uključuju od onih kojom brzinom hodate i koliko krava koji imate pa do porodične situacije i medicinskog kartona.

Test se temelji na istraživanju načina života pola miliona ljudi, a provela su ga dva švedska naučnika. U testu se koristi više od 600 varijabli koje se odnose na stil života kojima se može najbolje predvidjeti rizik od smrti.

Žene trebaju odgovoriti na 11 pitanja, a muškarci na 13, piše Sky News. Jedan od najboljih načina za procjenu smrtnosti je – pušenje.

Dr. Erik Ingelsson upozorava kako je riječ samo o mogućnosti a ne o potpuno točnom predviđanju, ali se nada da će test podići svjesnost o zdravom životu te da će oni kojima rezultat testa bude loš promijeniti svoje navike.

Test možete pogledati na ovom LINKU

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.