Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandija

Tinejdžer umro nakon što se drogirao dezodoransom

dezodorans

Mladić je imao historiju upotrebe opojnih sredstava

Mladić (19) preminuo je u Holandiji zbog intoksikacije dezodoransom. Udisao je sprej kako bi postigao stanje opijenosti. Holandski liječnici, koji su pokušali spasiti mladiću život, upozoravaju javnost na kobne posljedice udisanja kemikalija.

Takvi slučajevi su “vrlo rijetki”, rekao je doktor Kelvin Harvey Kramp, s odjela intenzivne njege bolnice Maasstad u Rotterdamu, pa dodao: “Od toga se rijetko umire pa mnogi nisu svjesni koliko je zapravo štetno i opasno udisati dezodorans ili druge kemikalije”.

Stavio je peškir preko glave i udisao sprej

Mladić je imao historiju upotrebe opojnih sredstava. Prije nekog vremena, boravio je u rehabilitacijskom centru zbog ovisnosti o kanabisu, ketaminima i antipsihotičkim lijekovima. Napustio je centar, ali je u julu ove godine ponovo posrnuo. Stavio je peškir preko glave i udisao sprej iz dezodoransa kako bi došao u stanje opijenosti, piše u medicinskom časopisu BMJ.

Postao je hiperaktivan i skakao gore-dolje te uskoro doživio srčani zastoj i kolaps, navodi se u izvještaju. Primljen je u bolnicu i stavljen u medicinski induciranu komu, no osoblje mu nije uspjelo spasiti život. Preminuo je devet dana nakon primanja na odjel intenzivne njege.

Zašto mu je stalo srce

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto mu je srce prestalo raditi, objasnio je Kelvin Harvey Kramp.

“Prvo, moguće da mu je dezodorans učinio srce “preosjetljivim” na stres i da je nakon toga bilo koji drugi događaj, poput iznenadnog ulaska roditelja u sobu, mogao imati na njega jak anksiozni učinak i uzrokovati srčani zastoj. Drugo, inhalacija kemikalija smanjuje snagu kontrakcije srčanog mišića pa je i to moglo biti razlog prestanka rada srca. Također, udahnute kemikalije mogu uzrokovati grč koronarne arterije.”, rekao je doktor.

Mnogi mladi pribjegavaju, kako bi izbjegli sukobe sa zakonom, proizvodima koji su vrlo lako dostupni i koji se nalaze u većini domaćinstava, rekla je Roz Gittins, voditeljica apoteke u humanitarnoj organizaciji Addaction.

“Hemijski spoj butan, koji se nalazi u većini sprejeva koje koristimo, ima sličan učinak kao alkohol. Stvara osjećaj euforije i opuštenosti.”, objasnio je Kelvin Harvey Kramp.

“Inhaliranje hemikalija može izazvati oštećenje jetre i bubrega, gubitak sluha i oštećenja mozga” upozorila je Gittins.