Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

The Guardian

Tinejdžerka koju su prozvali “zombi Angelinom Jolie” osuđena na 10 godina zatvora

Sahar se i dalje nada pomilovanju pa nije htjela ništa komentirati

Iranska Angelina Jolie, Sahar Tabar, osuđena je na 10 godina zatvora, piše The Guardian.

19-godišnja Tabar, čije je pravo ime Fatemeh Khishvand, uhapšena je prošle godine zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama. Optužena je za “moralnu korupciju mladih” i nepoštivanje Islamske Republike, a sve zato što je na Instagramu objavljivala ekstremno uređene fotografije svog lica.

Zbog fotografija su je strani mediji prozvali “zombi Angelinom Jolie”, odnosno “iranskom Angelinom Jolie”, a u jednom trenutku na Instagramu ju je pratilo skoro pola miliona ljudi.

“Svaku novu fotku sve više uređujem da bude što smješnija. To je oblik izražavanja, oblik umjetnosti. Moji fanovi znaju da to nije moje pravo lice”, govorila je 2017. tinejdžerka.

Prvotne optužbe protiv nje uključivale su i bogohuljenje, poticanje na nasilje i stjecanje prihoda neprimjerenim sredstvima, no od tih optužbi je oslobođena.

Iranska državna televizija emitirala je njeno pokajanje krajem oktobra prošle godine, a snimka je izazvala veliko suosjećanje u javnosti. Njeni advokati sudu su podnijeli i medicinske nalaze koji pokazuju da je Sahar bolovala i od psihičkih bolesti te da je u posljednjih deset godina posjećivala psihijatrijske ustanove, no sud ju je svejedno odlučio kazniti s 10 godina zatvora.

U aprilu se u zatvoru zarazila i koronavirusom te je završila u bolnici zbog teškoća s disanjem.

Sahar se i dalje nada pomilovanju pa nije htjela ništa komentirati, piše The Guardian.