Tajland

Tinejdžerka zakopala živu bebu, spasio je pas

tajland

Nad tinejdžerkom će biti provedena i psihološka procjena

Pas s tri noge spasio je novorođenče koje je majka na Tajlandu zakopala živo, pište The Independent.

Pas Pung Pong proglašen je herojem nakon što je spasio novorođenče koje je njegova 15-godišnja majka zakopala živo jer je željela sakriti trudnoću od svojih roditelja.

Pas je, pišu mediji, lajao i grebao po prašnjavoj zemlji te tako upozorio vlasnika koji je potom naišao na nogu bebe i otkopao je. Beba je prevezena u bolnicu gdje su je ljekari okupali i pregledali te utvrdili kako je zdrava.

Iz policije su izjavili kako su uhapsili majku i optužit će je za napuštanje djeteta i pokušaj ubojstva.

Roditelji djevojčice ponudili su da će preuzeti dijete, no vlasti još nisu odlučile hoće li im to dozvoliti.

Poručnik Panuwat Puttakam iz policijske postaje u Chum Phuangu rekao je za Bangkok Post da će tinejdžerka biti ispitana uz prisustvo socijalne radnice i optužena iako je maloljetna.

“Djevojčica se jako boji i sada je s roditeljima i psihologom. Žali zbog onoga što je učinila i izjavila je kako je djelovala impulsivno, a da nije prethodno promislila o tome. Bojala se da će joj roditelji saznati da je bila trudna”, izjavio je policijski službenik.

Nad tinejdžerkom će biti provedena i psihološka procjena.

“Policijski službenici pripremaju optužni prijedlog za majku, no ona je i sama dijete te moramo to uzeti u obzir i postupiti profesionalno”, izjavio je Wichian Chantharanothai, guverner Nakhon Ratchasima.

Dodao je i da je dijete preživjelo jer nije bilo duboko zakopano.

Vlasnik psa Ping Ponga Usa Nisaikha izjavio je kako je pas izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći kad ga je udario auto.

“Zadržao sam ga jer je tako odan i poslušan i uvijek mi pomogne kad idem u polje čuvati stoku. Cijelo selo ga voli. Nevjerovatan je”, rekao je vlasnik psa.