Gostovao u jutarnjem programu

Titov unuk: Djed mi je priznao da mu je ovo najveća pogreška koju je napravio

joska broz

Josip Joška Broz je odbacio i zakulisne priče da je Tito zapravo umro dan ranije

Unuk Josipa Broza Tita – Josip Joška Broz gostovao je u jutarnjem programu HAPPY TV-a, gdje je otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću grešku, ali i neke druge detalje koji su odmah zaintrigirali javnost.

Josip Joška Broz rekao je kako je djeda nakon jedne operacije pitao koja mu je najveća pogreška. “To što sam pustio ustav iz 1974. godine. Nisam potpisao, a deset dana bio je kod mene na stolu”, kaže Joška da mu je odgovorio djed. “To je bio početak raspada i Jugoslavije, i Partije, i republika i svega ostalog”, nastavio je.

Na pitanje zašto nije stavio veto, Joška kaže da Tito nije smio dopustiti da bude nadglasan u Skupštini. “Mogao sam staviti veto, pogreška je što nisam”, rekao mu je Tito. Osim toga, Joška je progovorio i o odnosu Jovanke i Tita.

Rekao je kako ga je izuzetno voljela, no da je ta ljubav u jednom trenu prešla u paranoju. Za priče da je ona bila željna vlasti kaže da su laž. “Htjela ga je zaštititi i u toj svojoj želji je pretjerivala u mnogim stvarima”, kaže Joška, koji je kazao i da Tito nije htio da se Jovanka miješa u politiku.

Odbacio je i zakulisne priče da je Tito zapravo umro dan ranije, a ne 4. maja. “Deda je umro tog jutra, 4. maja. Trećeg maja navečer proradili su mu očni kapci, počeli su se pomicati”, kaže Joška te dodaje da mu je doktor rekao da su to bili zadnji trzaji. “Ujutro sam došao, poljubio ga, sjeo na avion, vratio se u Beograd. I sad meni neko priča da sam ljubio mrtvog čovjeka. Nemoj da mi sad netko priča neke gluposti”, kaže Joška.

“Tito je ubačen u metalni sanduk koji je zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnjeg DB-a, ono đubre, priča kako je tu stavljen pijesak, kako je narod prevaren. Drugo, nisam se odvajao od tog kovčega do pogreba. U dva sata u noći došla je dizalica i stavila stijenu od devet tona i ja sam tek onda otišao kući.”