Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

badnji dan

Tokom liturgije episkop Grigorije saznao da mu je umrla majka

Nakon ove vijesti, vladika Grigorije je liturgiju priveo kraju emotivnom besjedom o Majci Božijoj koju je posvetio svim majkama i svoj djeci

Episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić saznao je jučer , dok je služio liturgiju povodom obilježavanja Badnjeg dana, da je njegova majka Savka preminula.

Nakon ove vijesti, vladika Grigorije je liturgiju priveo kraju emotivnom besjedom o Majci Božijoj koju je posvetio svim majkama i svoj djeci.

Govoreći o značaju Badnjeg dana i ikone Hrista sa Bogorodicom, vladika Grigorije je istakao da bi se sve moglo svesti na sliku Majke Božje koja drži u naručju Sina Božjeg.

“Kad bismo sve sveli na jednu rečenicu i na jednu misao i sliku, to bila slika kad Majka Božja drži u naručju Sina Božjeg. To jedinstvo koje se dogodilo u tom zagrljaju te žene i tog djeteta, koje je u stvari Bog, a postao je radi nas čovjek…. To je ono što spasava svijet”, istakao je vladika Grigorije u svojoj besjedi.

“To je ono što danas slavimo, braćo i sestre. Bez toga nema spasa. A šta se još skriva u tom zagrljaju? Skriva se neizreciva ljubav. Skriva se privrženost i iskren odnos. Otkriva se žrtvena ljubav. To je ono, braćo i sestre, što nam otkriva ta ikona i što nam otkriva taj praznik. Svaka majka koja nosi svoje dijete, ili u utrobi, ili u naručju, ili srcu kad je daleko od nje, se uči ili liči na Majku Božju. Zato ovaj dan kad se svi sjećamo Hrista, dobro je da se sjetimo Majke Božje i kakva je njena uloga u našem spasenju. Kakva je i koliko je važna propovjed te čudesne slike gdje žena drži Sina Boga u naručju”, rekao je kroz suze vladika Grigorije.

Savka Durić, majka episkopa Grigorija, preminula je jučer u 82. godini života.