Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lov orlovima u Kazahstanu

Tradicija duga tri hiljade godina postala sportska grana

lov orlovima (1)

Orao pod nazivom Narin ulovio je lisicu za 16 sekundi i tako donio prvo mjesto svome vlasniku Armanu Kushkarovu.

U Kazahstanu, gdje je tradicija lova orlovima stara tri hiljade godina postala sportska grana, održan je nesvakidašnji Tradicionalni turnir orlova Sonar-2020, javlja Anadolu Agency (AA).

Na turniru, koji je organizovala Unija etno sportova Kazahstana, učestvovalo je ukupno 50 lovaca orlovima iz deset država.

Turnir, organizovan u provinciji Almaty, održan je bez prisustva publike zbog pandemije koronavirusa.

Prvog dana turnira prezentirane su sposobnosti orlova poput letenja do 500 metara i prilagođavanja naredbama i uputama. Drugog dana učesnici su se takmičili u lovačkim vještinama orlova.

Orao pod nazivom Narin ulovio je lisicu za 16 sekundi i tako donio prvo mjesto svome vlasniku Armanu Kushkarovu.

Kushkarov, koji je po 12. put izabran za najlovca orlovima, kazao je za AA da tradicija lova orlovima u Kazahstanu ima dugu historiju od čak tri hiljade godina.

“Lov orlovima je kod nas sveti poziv. Ukroćavanje i dresura orla nije nimalo lak posao”, kazao je Kushkarov, koji je dosad obučio šest orlova za lov:

“Radimo s dvije vrste orlova. Jedna je kada uzmemo orla iz gnijezda još dok je mali i učimo ga da leti. Drugi način je da orla, starog 4 do 7 godina, uzmemo iz prirode. Ove orlove ne dresiramo, već samo postajemo prijatelji s njima.”

Podsjeća kako se orlovi obično gnijezde na visokim mjestima.

“Kada uzimamo orla iz gnijezda, gledamo koje životinje lovi njegova majka. Ako lovi velike životinje poput vuka ili lisice, uzimamo mlade orlove, a ako lovi male životinje poput zečeva i kornjača, onda ne uzimamo orlove iz tog gnijezda”, kazao je Kushkarov.

Istakao je da je, nakon što je prihvaćena kao sportska grana, tradicija lova orlovima postala široko rasprostranjena u toj zemlji, a broj lovaca orlovima povećan je sa četiri na čak 400 od nezavisnosti Kazahstana 1991. godine.

Predsjednik Unije za etno sportove, Rahat Jaksibay, istakao je za AA da je, prema mišljenju historičara, Kazahstan prva zemlja u svijetu u kojoj su orlovi pripitomljeni.

“Lov orlovima je dio naše kulture i našeg identiteta. Na našoj zastavi također postoji simbol orla”, rekao je Jaksibay, te podsjetio da je samo u Kazahstanu lov orlom prihvaćen kao sportska grana.

Istakao je da im je cilj turnirima zaštititi lov orlovima kao sportsku disciplinu.

“Također, imamo vrlo blisku saradnju i sa Svjetskom konfederacijom etno sportova”, kazao je Jaksibay na kraju.