Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštita seoskih područja

“Tradicija uzgoja konja lipicanca” upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine

unesco uzgoj konja lipicanaca.jpg

Inicijativa za upis “Tradicije uzgoja konja lipicanca” pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina

Stalnoj predstavnici Bosne i Hercegovine pri UNESCO Bojani Kondić Panić je 9. omarta 2023. godine sekretar 2003 Konvencije Tim Curtis uručio certifikat o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanca” na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na ceremoniji u organizaciji UNESCO Sektora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Odluka o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanca” na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je u prosincu 2022. godine na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko. Riječ je o petom elementu iz Bosne i Hercegovine na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a prvom koji je pripremljen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis “Tradicije uzgoja konja lipicanca” pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog dobra na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet UNESCO, u obrazloženju, pohvalio je države za uzoran nominacijski fajl, koji ilustrira visok stepen saradnje i uzajamnog poštovanja. Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju seoskog turizma, sportskih aktivnosti, te dodatno promovirati zaštitu seoskih područja.

Početci uzgajanja lipicanca vezuju se uz Habsburšku monarhiju, ali danas lipicaneri imaju posebnu ulogu u tradiciji i životu ruralnih područja, kao dio tradicionalnih obreda i svečanosti.