Život i zdravlje

Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprostavio Hitleru

04/07/2015

Slavna crno-bijela fotografija iz 1936. godine, na kojoj je ovjekovječen trenutak u kojem, dok ostala rulja pozdravlja Hitlera karakterističnim nacističkim pozdravom, jedan čovjek stoji sasvim mirno, prekriženih ruku, i odbija učiniti to isto, krije tragičnu, ali i, čini se, snažnu priču.

Gotovo je sigurno da je čovjek na fotografiji August Landmesser, a fotografija je snimljena na jednom nacističkom skupu, prije gotovo osam desetljeća, na dan 13. juna u Hamburgu. A razlog zbog kojega je Landmesser, tada 26-godišnjak, dotad lojalan nacist, odan Hitleru i njegovim idejama, ovaj put odbio dignuti ruku u znaku zločinačkog “Sieg heil” pozdrava je – ljubav.

Landmesser se nacistima pridružio 1931. i nakon toga poprilično dobro napredovao u stranci, no dvije godine kasnije se zaljubio. I to u Židovku. Ona se zvala Irma Eckler i već 1935. par se zaručio.

Pokušaj bijega, suđenje, logor

Kada su nacisti za to doznali, izbacili su Landmessera iz stranke, a paru nije dopušteno da se vjenča. Ipak su ostali zajedno, i uskoro, u oktobru 1935., dobili prvu kćer, Ingrid.

Skup na kojem je zabilježena slavna crno-bijela fotografija održan je, godinu dana kasnije, povodom porinuća novog broda Hitlerove mornarice, pod imenom Horst Wessel. Iako se Landmesser pojavio na skupu, nije podignuo ruku u znak pozdrava Hitleru, a njegov ga je protest skupo koštao.

Sljedeće godine pokušao je pobjeći u Dansku, no zaustavljen je i zadržan na granici te optužen da je osramotio i obeščastio rasu. 1938. oslobođen je “zbog nedostatka dokaza”, no savjetovano mu je da prekine vezu s Irmom Eckler. On je to odbio napraviti te je ponovno uhićen iste godine, a ovaj je put osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru.

Svoju ženu i kćer otada nikada više nije vidio.

Landmesser je navodno poginuo u Hrvatskoj

Nedugo nakon njegova odlaska u logor, uhapšena je i njegova nevjenčana supruga. Tada je bila trudna s njihovim drugim djetetom – kćer Irene rodila je u zatvoru. Nakon toga i ona je poslana u koncentracijski logor, a vjeruje se da je 1942. završila u nacističkom eutanazijskom centru gdje je pogubljena s još 14.000 ljudi.

Landmesser je navodno pušten iz logora 1941., a prema nekim izvorima poginuo je tri godine kasnije, u Hrvatskoj. Njegova djeca završila su u sirotištima, a kada je kasnije brak između njega i Irme Eckler ipak priznat, njihova starija kćer Ingrid preuzela je prezime Landmesser, dok je mlađa Irene koristila majčino prezime.

Irene Eckler je 1996. godine izdala knjigu o životnoj priči svoje porodice, u kojoj je priložila i opsežnu dokumentaciju o progonu.

Fotografija na kojoj je, kako se vjeruje, njen otac koji odbija pozdraviti Hitlera, objavljena je prvi put 1991. godine u Die Zeitu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.