sonja savić

Tragična životna priča jedne od najljepših glumica s ovih prostora

sonja (1)

U jednom je intervjuu priznala kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću, a priznala je kako joj život nema smisla jer nikada nije rodila

Srpska glumica Sonja Savić bila je jedna od najljepših i najpoznatijih glumica s ovih prostora, a ovih bi dana proslavila 59. rođendan da se njen život prije 12 godina nije tragično ugasio.

Glumica koju je publika obožavala pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja 23. septembra 2008. godine, a imala je tek 47 godina. Medicinare, koje je pozvao njen tadašnji partner, šokirao je prizor koji ih je tamo zatekao. Sonja je bila okružena iskorištenim špricama, a u cijelom je stanu jedini namještaj bio madrac na podu.

Sonja se glumom počela baviti već sa 16 godina, a četiri godine kasnije diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu. Vrhunac slave postigla je početkom 80-ih godina tpkom kojih je snimila pet filmova koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju, a osvojila je i brojne nagrade, poput one na Venecijanskom festivalu.

Među njima je bio film “Una”, koji je obilježila scena u kojoj gola Sonja jede trešnje na balkonu i zavodi svog profesora koji ju intervjuiše.

Ostali filmovi koji su obilježili njenu karijeru bili su “Davitelj protiv davitelja”, “Život je lep”, Balkanski špijun”, “Mi nismo anđeli”, “Jug-jugoistok” te brojni drugi. Početkom 90-ih godina Sonja se počela baviti režijom i raditi na projektima koji su se protivili ratu u Jugoslaviji.

80-ih godina Sonja se počela družiti s bendom Ekaterina Velika, a sa svim je članovima bila bliska prijateljica. Jednom je izjavila kako je bila sretna što je pronašla ljude koji su nesretni kao ona, misleći pritom na bend. U to je vrijeme upoznala i jazz-muzičara Vlajka Lalića, s kojim je godinama bila u vezi. Lalić je tragično poginuo 1990. godine utopivši se na jedrenju. Savić je u to vrijeme imala 29 godina, a rekla je jednom prilikom da sebe smatra udovicom. On joj je bio velika ljubav i maštala je o tome da s njim provede cijeli život.

Posljednjih godina života povukla se iz javnosti, a glumu je potpuno zanemarila. U jednom je intervjuu priznala kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću, a priznala je kako joj život nema smisla jer nikada nije rodila.

Sonja Savić pokopana je u rodnom selu svog oca, a na sprovod joj nije došao niko od kolega.