holandija

“Tražim ovog čovjeka, kupio mi je bicikl dok sam bila izbjeglica devedesetih”

egbert

Budući da se nije mogla sjetiti imena čovjeka, mislila je da je njena potraga uzaludna

Mevan Bakabar i jedna njena objava na Twitteru zaslužni su za najljepšu priču koju ćete danas pročitati. 29-godišnja Mevan devedesetih je godina bila u izbjegličkom kampu u Holandiji, gdje su se o njoj i njenoj majci brinuli volonteri, a jedan od njih je bio toliko velikodušan da je tada petogodišnjoj Mevan kupio bicikl. Ona ga je odlučila potražiti preko interneta, a njihova je priča oduševila svijet.

“Znam da je ovo gotovo nemoguća misija, ali pokušat ću. Bila sam izbjeglica pet godina u devedesetima, a ovaj čovjek, koji je radio u izbjegličkom kampu u blizini Zwollea u Holandiji, iz dobrote svog srca kupio mi je bicikl. Moje petogodišnje srce eksplodiralo je od radosti. Željela bih znati njegovo ime”, stoji u objavi u kojoj je priložila i sliku čovjeka koju su ona i majka s nekolicinom stvari ponijele iz izbjegličkog kampa. Budući da se nije mogla sjetiti imena čovjeka, mislila je da je njena potraga uzaludna.

Međutim, nakon 3000 shareova i nekoliko novinskih članaka, Mevan i njen junak iz djetinjstva su se susreli. On se zove Egbert i pomaže izbjeglicama još od devedesetih do danas. Odmah se sjetio Mevan i njene majke, a novinare je zamolio da ne objavljuju njegovo prezime zbog privatnosti. On i Mevan susreli su se u Holandiji, gdje on i dalje živi, a susret je bio jako emotivan.

Mevan kaže da su joj bicikl koji je dobila od Egberta i njegovo djelo pomogli da izraste u osobu kakva je danas i da se ponovno osjeća vrijednom.

“Sjećam se da sam se osjećala tako posebnom. Sjećam se da sam pomislila da je ovo tako velika stvar koju trebam primiti, jesam li uopće vrijedna ove velike stvari? Taj je osjećaj postao osnova mog odrastanja”, kaže Mevan. Egbert danas u Holandiji uzgaja orhideje.

Ekipa na Twitteru priču Mevan i Egberta već je proglasila najljepšom pričom ove godine.