Trebali biste i vi: Ovo pitanje Steve Jobs je sebi postavljao svakoga dana

stevejobs1

“U protekle 33 godine svakoga jutra sam se pogledao u ogledalu i zapitao: Ako je danas zadnji dan moga života, bih li želio raditi baš ono što radim? Ako bi previše dana za redom odgovor bio “ne”, znao sam da nešto trebam promijeniti”.

Čuvena je to i često citirana misao Stevea Jobsa, osnivača i kreativnog gurua Applea, koju je izrekao u svom slavnom govoru diplomcima univerziteta Stanford 2005. godine, nakon što mu je već bio dijagnosticiran rak gušterače od kojeg je kasnije preminuo.

Svi bi si trebali postaviti isto pitanje. Želimo li živjeti život kakav živimo? Ako odgovori na to pitanje glasi “ne”, bismo li promijenili nešto?

Nema laganih odgovora, ali već i postavljanje pitanja može nam pomoći da ostvarimo cilj – život i karijeru kakve želimo. Ako ne prolazite na ovom naizgled jednostavnom Jobsovom test-pitanju, pokušajte učiniti neki od ovih koraka, kako su ih opisali u tekstu na Business Insideru

1. Odlučite se jeste li zadovoljni baš ovakvom karijerom kakvu imate

Počnite s ovim pitanjem: Jeste li sami izabrali svoju karijeru ili je ona izabrala vas? Za većinu ljudi odgovor je u kombinaciji jednog i drugog.

Businessman sitting on old wooden pier to the sea

Ali zapitajte se onda i ovo: da možete početi “od nule” biste li izabrali baš ovu karijeru kakvu sada imate? Ili bi krenuli u sasvim drugom smjeru? I koji bi to bio?

Želite li karijeru koja bi bila najbliže onoj kakvu ste sanjali, ona morate nešto promijeniti. Recimo, dati otkaz i vratiti se natrag u školu. Ili ipak postoji barem djelić one idealne karijere u poslu koji sada radite?

2. Spoznajte što vas sprečava ili straši da učinite ono što želite

Pitanje koje si također vrijedi postaviti je: Što bi pokušao učiniti kada bi znao da nećeš pogriješiti? O tome doista vrijedi razmisliti.

Biste li preplivali La Manche? Otišli u Svemir? Pokrenuli startup? Napisali roman? Ako bi doista učinili nešto od toga, bi li vam srce bilo ispunjeno? Biste li dali sve od sebe da učinite to kako treba?

Ako je odgovor “da”, a vi još uvijek ne radite ono što vas čini sretnim, onda vas vjerojatno sputava strah od pogreške. Svi se povremeno predajemo strahu, a kada to činimo onda sami sebe potkradamo.

Prije nego što nam dođe posljednji dan, trebali bi moći osvrnuti se na svoj život. A taj se sastojao od izbora koje smo učinili i stvari koje smo se usudili napraviti, a ne od propuštenih prilika.

3. Zamislite svoj idealni život

Zamislite gdje biste željeli živjeti i što biste voljeli raditi po cijeli dan? Gdje bi taj posao bio? Zašto bi vam bio važan i kako biste uživali u njemu?

Usporedite sada svoj idealni život sa životom i karijerom koje sada imate. Ako su slični, čestitamo! Za većinu ipak postoji razlika između željenog života i onog kakvog doista imamo.

Prije nego što se odlučimo premostiti taj jaz, trebamo biti načistu što želimo. Stoga, razmislimo najprije. Nije loše bilježiti svoja razmišljanja o tome kako bismo dobili što jasniji odgovor.

4. Osvijestite korake na svome putu

Često nas koči veliki nesrazmjer između života kojeg imamo i onog kakvom težimo. Kao i na svakom dugom putovanju, ne može se tek tako skočiti s jednog mjesta na drugo. Valja znati koji se koraci trebaju poduzeti na tom dugom putu i koje ciljeve putem treba ostvariti.

-

Pronađite ljude za koje smatrate da žive životom kakav su željeli, pa od njih zatražite savjet odakle valja krenuti. Znati kamo se želi ići prvi je korak do onog posla koji bi željeli raditi do zadnjeg dana života.

5. Učinite prvi korak

Taj prvi korak može vas dovesti nadomak idealnom životu i poslu. On može biti sasvim jednostavan: recimo, da pretražite neku web-stranicu s ponudama poslova, nazovete neki telefonski broj, kupite knjigu… Štogod to bilo, učinite to još danas. I bit ćete korak bliže životu kakvog zaista želite.