Život i zdravlje

Tri jednostavna i jeftina trika kako se brzo riješiti komaraca

27/07/2015

Osim toplog i lijepog vremena zahvaljujući kojem možemo svakodnevno uživati u prirodi, ljeto ima svoje i ne tako lijepe strane. A jedna od njih su definitivno komarci. Ti dosadni insekti kvare nam svaki boravak u prirodi i vjerovatno više ni sami ne znate kako se zaštititi od njih.

Američka agencija za zaštitu okoliša svim onima ‘slatke krvi’ koje komarci posebno vole savjetuje kako ih se riješiti bez hemijskih sredstava. Tajna je u starom talogu kafe. Krvopije, naime, potpuno odbija miris taloga kafe koji izgara.

Postupak je sljedeći:

1. Skupite talog kafe i stavite ga na aluminijsku foliju na tanjir. Držite ga na hladnom i suhom mjestu, dok ne postane potpuno suh.

2. Foliju sa suhim talogom kafe na tanjiru stavite na ravnu površinu na otvorenom. Prije toga se uvjerite da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.

3. Palite talog sve dok se ne uhvati i počne dimiti.

4. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara tjerat će komarce.

No, osim taloga kafe, protiv komaraca se zaštitite i mješavinom soka bijelog luka i vode.

Izgnječite veću količinu bijelog luka i pomiješajte ga s pet puta većom količinom vode. Tom mješavinom namočite pamučne krpe i stavite ih ispred otvorenih vrata, prozora ili oko prostora na otvorenom gdje boravite.

Ako želite sjediti u dvorištu i uživati u večeri bez neugodnih mirisa, komarce onda doslovno otpušite. Naime, male krvopije vole miran zrak i vjetar ih tjera stoga iznesite van ventilator i uključite ga. Komarci će sigurno odmah pobjeći.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.