Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri koraka od pelene do tute

dijete_tuta

Prvo upoznavanje s tutom i samostalni odlasci na zahod pravi su izazov za svakog mališana ali i roditelja. Stručnjaci ističu da bi se taj proces trebao dogoditi prosječno između druge i treće godine, s time da, kao i uvijek kod djece, neki tu “odraslu” naviku usvoje ranije, neki ipak kasnije.

1. Upoznavanje s tutom, ali još u pelenama

Prvo upoznavanje s tutom definitivno ne smije biti skidanje pelena i posjedanje na posudu. Djetetu je to previše nepoznato i iznenadno i tutu će smatrati nekom čudnom napravom koja odnosi njegovu stolicu, umjesto da se postupno upozna s novim predmetom.

Stoga bi mališane trebalo najprije, barem sedam dana, stavljati da sjede na tuti odjeveni. Možete objasniti djetetu da je to njegova posuda i za šta služi. Možete mu pokazati i kako sjedite na zahodskoj školjci, ali odjeveni. Dovoljno je da se najprije navikne sjediti na tuti, vršenje nužde neka bude drugi korak.

Također, dopustite djetetu da ustane s posude kada želi, ono ne smije tutu smatrati nikakvim oblikom prisile. Ako dijete ni nakon sedam dana neće sjesti na tutu, pričekajte još neko vrijeme.

2. Izvršavanje nužde u tutu jednom dnevno

Nakon što se dijete naviklo na tutu, slijedi shvaćanje ideje u mokrenju i vršenju velike nužde. Objasnite djetetu da mama i tata isto rade na zahodskoj školjci. Može pomoći ako je vidjelo prijatelja ili starijeg brata/sestru kako to čine.

Ako im nema ko pokazati kako se vrši nužda, u krajnjem slučaju to možete biti i vi, ali stručnjaci ističu da bi to svakako trebalo izvesti bez pokazivanja genitalija djetetu i bez većeg otkrivanja.

Nakon što ste djetetu više puta objasnili što se radi na tuti, skinite mu pelenu u uobičajeno vrijeme obavljanja velike nužde, posjednite ga na tutu i podsjetite što bi trebalo napraviti, ali bez prisile. Ako ne uspije prvi dan, pokušajte idući i tako dalje. Kada jednom uspije, djetetu će to mnogo pomoći shvati što treba i sarađuje.

Nastavite s ritualom oko sedam dana. Ako ne uspije, pustite da “odleži” nekoliko sedmica pa pokušajte opet. Kada mališan uspije izvršiti nuždu, pohvalite ga.

3. Izvršavanje nužde u tutu na zahtjev

Ako se mališan zainteresira, stavljajte ga na tutu i češće, svaki dva-tri sata. Nakon što usvoji i taj korak, vrijeme je da nauči samostalno upozoriti kada treba obaviti nuždu i učini to uz vašu pomoć koja se odnosi uglavnom na pomoć pri svlačenju i odijevanju te brisanje guze.