Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri malo poznata razloga zbog kojih raste stomak

stomak

Kako ženama, tako i muškarcima, stomak je najkritičnije područje tijela na kojem se prvo primjete tragovi debljanja.

Iako su najčešći uzroci viška kilograma loša prehrana i premalo kretanja, postoje još neki, ne tako poznati faktori zbog kojih trbuh raste i raste.

1. Genetika

I dok nekim ženama nakupljeni kilogrami prvo “odlaze” u stražnjicu i bokove, drugima se neželjene naslage masnoća sakupljaju upravo na području struka. Razlog tome je i genetika. Građu tijela nasljeđijemo od roditelja i bliže rodbine, a s time i sklonosi debljanju.

2. Premalo sna

San je vrlo važan za normalan rad organizma. Premalo sna u tijelu izaziva smanjeno lučenje hormona leptina – tvari koju proizvde masne stanice te pojačava lučenje grelina – hormona koji stimulira glad.

Hronično neispavan organizam tada mozgu šalje signale koji pojačavaju želju i žudnju za hranom te tijelo počinje sakupljati zalihe u obliku masnih naslaga.

3. Lijekovi

Neki lijekovi mogu uzrokovati debljanje i nakupljanje masnoća. To su najčešće lijekovi koji se koriste kod lječenja bolesti poput dijabetesa, migrene, visokog krvnog tlaka, depresije te steroidi i hormonalne tablete za kontracepciju.

Ako uzimate neke od spomenutih tableta te ste primijetili kako ste se u kratkom vremenskom razdoblju značajno udebljali, potražite savjet liječnika.