Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Tri vrste povrća koja uništavaju celulit

03/07/2015

Ne zaboravite da je u borbi protiv celulita, kao i neželjenih kilograma, potrebno trajno mijenjati prehrambene navike. Temeljita promjena u prehrani svakako može pomoći da vaše vezivno tkivo bude čvršće, a ružne rupice po koži guze i bedara manje.

Zašto povrće?

Svježe povrće sadrži gotovo više vitamina C od nekog voća. A budući da vitamin C igra glavnu ulogu u uspostavi i jačanju vezivnog tkiva, najbolje što možete učiniti u želji za glatkom kožom guze i bedara, je da svakodnevno na svoj meni stavite nekoliko porcija povrća, posebno svježeg.

Neka salata od svježeg povrća bude dio vaše svakodnevnice, a uz svaki ručak i večeru jedite i kuhano povrće. Povrćem zamijenite priloge uz meso kao što su tjestenina ili kruh. Vitamin C- bombe su posebno svježi špinat, crvena paprika, brokula, prokulice, kelj i peršin.

Na jačanje vezivnog tkiva također utječu i određene aminokiseline i selen, koji se također nalaze u mnogo povrća i voća. Kalij pak pomaže protiv zadržavanja tekućine i štetnih tvari u tkivima, a povrće posebno bogato kalijem su, na primjer, batat rajčice, cvjetača i šparoga.

Top 3 povrća protiv celulita

U izboru voća i povrća zapravo ne možete pogriješiti. Ali, mi smo izdvojili tri top naj povrća protiv celulita, koje bi svakako trebali jesti što češće.

1. Batat (slatki krumpir)

Jedan je od najstarijih povrća znanih čovjeku, ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća i idealno protiv celulita. Sadrži kalij, vitamine C i E, te beta karoten. Zbog korjenastih proteina odličan je antioksidans. Općenito, batat je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – dvije najvažnije stvari kad želite ukloniti celulit.

2. Brokula

To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokula sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokula je koncentrirani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokula je jedan od najboljih nemliječnih izvora kalcija, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokulice

Prokulice su male, zgodne, poput malog kelja – i odlične protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokulica, odličan je saveznik u borbi protiv celulita.

Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži tvar koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih tvari koje su također odgovorne za gubitak kvalitete kolagena.

I, ne zaboravite! Prilikom kuhanja povrća, općenito pripazite da povrće kuhate ili dinstate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari.

Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu prehranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička vježba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.