Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trik kako da vam se tjestenina ne zalijepi dok je kuhate

tjestenina

Tjesteninu većina nas kuha u šerpi s puno vode, a u vodu je stavljamo tek kada ona proključa. Međutim, za ukusnu tjesteninu koja se neće slijepiti postoji i jedan drugi način kuhanja u kojem se koristi manje vode, a tjestenina je brže kuhana što znači da ćete, osim na vodi, uštedjeti i na struji.

U ovom načinu kuhanja tjestenine umjesto šerpe koristite malo dublji tiganj.

1. Tjesteninu stavite u prazan tiganj, ulijte hladnu vodu dovoljno da prekrije tjesteninu i tek zatim uključite ringlu. Zašto je tjesteninu bolje staviti u hladnu vodu? Zato jer se na taj način tjestenina neće slijepiti.

2. Tjesteninu povremeno i po potrebi promiješajte drvenom varjačom. Zavisno od vrste tjestenine, vrijeme kuvanja trajat će 7 do 10 minuta.

Dodatni savjet: Vodu u kojoj se tjestenina kuhala možete iskoristiti za pripremi sosa za tjesteninu.

U videu pogledajte trik za kuhanje tjestenine sa malo vode.