Život i zdravlje

"karamelizovani luk"

Trik kojim restorani poboljšavaju ukus jeftinih kobasica

23/11/2020

Taj proces ne možete skratiti podizanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgorjeti

Trik koji će vam oduzeti samo pet minuta, a značajno može da poboljša ukus svakom mesu, naročito kobasicama, podrazumijeva pripremu jednostavnog umaka.

U pitanju je karamelizovani luk koji će produbiti ukus namirnice uz koju ga služite, a često se kao trik koristi u restoranima uz kobasice, posebno kod onih koji barataju jefitnijim prerađevinama.

Produženom termičkom obradom ljutog luka na umjerenim ili niskim temperaturama ukus ove namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh toga, riječ je o prilogu koji je izuzetno pristupačan.

Za karamelizovanje luka potrebne su vam tek tri namirnice: luk, so i malo biljnog ulja po želji.

U širokoj tavi ugrijte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umjerenoj temperaturi dinstajte sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Za pripremu karameliziranog luka biće vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti podizanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgorjeti. U ovom slučaju strpljenje se zaista isplati, a dugotrajno i postupno dinstanje daje najbolje rezultate.

Tokom karamelizacije luka ne zaboravite da povremeno promiješate luk kako ne bi zagorio, a kada dobijete gustu smjesu nalik na džem, znaćete da je karamelizacija uspjela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamiko sirćeta da zaokružite ukus.

Komentari

Autor: punkufer.dnevnik.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.