Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trik s kojim ćete starom hljebu vratiti svježinu

hljeb peciva1234

Ako imate na raspolaganju veliku veknu hljeba, pečenje u pećnici možete produžiti na 10 do 12 minuta.

Prosječna vekna hljeba ima rok trajanja od 24 sata. Ali kupljeni hljeb nije uvijek mekan i svjež. Kupite li u trgovini tvrđu veknu, ne očajavajte. Postoji način da omekšate njegovu sredinu, a koricu učinite hrskavom i ukusnom kao da je upravo ispečena, prenosi Punkufer.

Voda se u pećnici pretvara u paru što rehidrira površinu i unutrašnjost hljeba, dok toplina osnažuje koru i čini je hrskavom kao da je upravo pečena.

1. Stavite veknu  hljeba pod mlaz vode

Tvrdu veknu hljeba stavite pod mlaz vode ili je dobro namočite u posudi s vodom. Upotrijebiti možete hladnu ili toplu vodu. Nemojte se plašiti tekućine. Da bi trik uspio hljeb mora biti dobro namočen.

2. Stavite peći hljeb

U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći hljeb na 150 ili 160 Celzijevih stupnjeva oko šest do sedam minuta. Izvadite hljeb iz pećnice, narežite ga i uživajte u okusu. Ako imate na raspolaganju veliku veliknu hljeba, pečenje možete produžiti na 10 do 12 minuta.

3. Zašto pali ovaj trik?

Voda se u pećnici pretvara u paru što rehidrira površinu i unutrašnjost hljeba, dok toplina osnažuje koru i čini je hrskavom kao da je upravo pečena.

Važan savjet:

Ako hljeb ima neugodan miris, a na površini ima znakove kvarenja i plijesni, bacite ga u smeće. Takvom hljebu nema pomoći i nemojte ga jesti.