Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

“Trostruki razvod” u Indiji više nije moguć

22/08/2017

Najviši sud u Indiji odlučio je da je praksa brzog razvoda ili tzv. “trostrukog razvoda” neustavna, što je označilo veliku pobjedu za aktiviste za prava žena.

U presudi Vrhovnog suda se navodi da ova odluka mora biti popraćena odgovarajućim zakonom, prenosi BBC.

Indija je jedna od malobrojnih zemalja gdje se muslimanski muškarci od svojih žena mogu razvesti samo tako što će tri puta izgovoriti riječ ‘talak’ (razvod).

Ova važna sudska odluka uslijedila je nakon podnošenja tužbi protiv običaja “trostrukog talaka”.

Žalbe je uložilo pet muslimanki koje su razvedene na ovaj način, te dvije grupe za zaštitu ljudskih prava.

Tri od pet sudaca su ovu kontroverznu praksu nazvala “neislamskom, proizvoljnom i neustavnom”. Sud je također zatražio da parlament usvoji odgovarajući zakon u vezi s ovim pitanjem.

– Muslimanke u Indiji pate se posljednjih 70 godina. Ovo je historijski dan za nas, ali ovo se ne završava ovdje. Ne mogu vam ni reći koliko mnogo Indijki nas je podržalo, bez obzira na vjersku pripadnost – kazala je novinarima Zakia Soman, aktivistica za ženska prava iz Bharatiya Muslim Mahila Andolan, jedne od organizacija koje su uložile žalbu na ovu praksu.

Unatoč tome što se prakticira već decenijama, jednostrani instant “trostruki talak” razvod se ne spominje u šerijatskom zakonu niti u Kur'anu.

Islamski učenjaci tvrde da je u Kur'anu jasno određeno kako se daje razvod – on se mora provoditi tokom tri mjeseca kako bi bračni par imao vremena za promišljanje i pomirenje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.