Život i zdravlje

istraživanje

Trudnoća nakon 35. produžava život ženama

06/02/2019

Žene koje su doživjele 90 godina (polovica njih), svoje su prvo dijete imale nešto kasnije od žena koje su živjele kraće

Nije nimalo loše planirati porodicu nakon 35. godine života, potvrdila je nauka. Rachael McAdams to je učinila s 39 godina, Jennifer Lopez s 38, a Meghan Markle postat će majka u 37. godini.

Osnivanje porodice nakon 35. godine postao je trend naše generacije, ponajviše zato što se žene većinom odlučuju posvetiti karijeri.

Nažalost, mnoge od njih suočile su se s velikim pritiskom da porodicu moraju osnovati što prije, stoga ih nerijetko njihovi bližnji podsjećaju na to da im biološki sat otkucava. Također, trudnice u dobi od 35 godina ljekari često podsjećaju na rizike kojima su izložene zbog tako “kasnog” osnivanja porodice.

Međutim, prema istraživanju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, naučnici su otkrili ​da vam planiranje kasnije trudnoće može produžiti život. Trudnoće u kasnijoj dobi povezane su s više komplikacija, no 28.000 žena koje su učestvovale u istraživanju, pokazale su da je odgađanje osnivanja porodice povezano s dužim životom.

Žene koje su doživjele 90 godina (polovica njih), svoje su prvo dijete imale nešto kasnije od žena koje su živjele kraće. Štaviše, žene koje su imale dvoje do četvero djece imale su veću vjerovatnoću da žive duže od onih koje su imale samo jedno dijete.

“Naši rezultati ne ukazuju na to da bi žene trebale odgoditi rađanje, ali su temelj za sva buduća istraživanja kako bismo proučili koliko su reproduktivni događaji važni za starije žene i njihovu dugovječnost”, poručili su sa Univerziteta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.