Tuga može da nam slomi srce

djevojka tuga

Smrt drage osobe, pogotovo ako je neočekivana, može bukvalno da nam slomi srce. Studije su pokazale da se u prvih 12 mjeseci nakon ovog događaja rizik od atrijalne fibrilacije, najčešćeg poremećaja srčanog ritma, povećava do 41 odsto!

Najveća opasnost je između osmog i 14. dana nakon smrti bliske osobe, a sa vremenom se rizik postepeno smanjuje, prenosi italijanski dnevni list “Corriere della serra”.

– Smrt voljene osobe je izvor velikog stresa, bez obzira na to kako se ko sa stresom suočava – ističu naučnici.

– U ovoj obimnoj studiji, stres zbog gubitka bliske osobe bio je povezan sa povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije u narednih godinu dana.

Studija je, takođe, pokazala da je rizik duplo veći za udovice starije od 60 godina, ali i da se dodatno uvećava u slučaju ako je smrt nastupila iznenada.

– Studija nam je obezbijedila statističke podatke, ali smo, takođe, tokom njihovog prikupljanja tokom dužeg vremenskog perioda, mogli sa sigurnošću da utvrdimo broj epizoda atrijalne fibrilacije kod osoba koje su izgubile partnera, što u ranijim istraživanjima nije moglo nedvosmisleno da se dovede u vezu – objasnio je profesor Cesare Fiorentini iz Instituta za kardiologiju “Moncino” u Milanu.

– Danski stručnjaci su pokazali da stres sa direktnim psihološkim uticajem, kao što je gubitak partnera, može da izazove “krtost” srca, i završava atrijalnom fibrilacijom.

Vjerovatnoća da će se tako nešto desiti veća je u prvih 14 dana, a zatim se postepeno smanjuje. Nakon dvije godine rizik se vraća na nulu.

Na prvi pogled mnogi će atrijalnu fibrilaciju da uporede sa takocubo kardiomiopatijom, koja je poznatija kao sindrom slomljenog srca. Sreće se naročito kod žena nakon nekog bolnog događaja ili hroničnog stresa, ali i kao rezultat neočekivane radosti. Sindrom slomljenog srca uzrokuje deformaciju lijeve komore sa simptomima nalik na srčani udar.

– Između ove dvije bolesti postoje značajne razlike, a najvažnija je, što se vidi i u studiji danskih kolega, da pol nije presudan u nastanku bolesti – naglašava profesor Fiorentini. – Za razliku od kardiomiopatije takocubo, koja pogađa, prije svega, žene u menopauzi, atrijalnu fibrilaciju izaziva tuga, bez obzira na to da li je posredi gubitak muža ili supruge.