turistička atrakcija

Turisti iz cijelog svijeta na raftingu na Neretvi

l_347b02096a46bf201a80519b797a47ad

Spust na Neretvi bez pauza traje oko 3 i po sata, a s pauzama između četiri i po i pet sati

Rafting na Neretvi atraktivan je kako domaćim tako i turistima iz cijelog svijeta te se u ljetnim mjesecima svakodnevno niz Neretvu spusti više desetaka čamaca.

– Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, iz arapskih zemalja, Amerike, Poljske, Češke…a dobar dio je i naših Bosaca i Hercegovaca. Po broju gostiju ova i prošla godina su nekako iste te se vikendom dnevno spusti oko trideset, četrdeset čamaca, a najbolje su bile one prije pandemije kada se dnevno niz Neretvu spuštalo od 80 do 100 čamaca – kazao je u razgovoru za Fenu voditelj kluba “Rafting Neretva centar” Kenan Džumhur.

Spust na Neretvi bez pauza traje oko 3 i po sata, a s pauzama između četiri i po i pet sati.

– Za goste koji dolaze najvažnije je da gledaju kakva je oprema, da bace akcenat na njenu ispravnost te da se drže pravila i instrukcija skipera – naglasio je.

Osim raftinga, goste zanima i posjeta Titovom bunkeru, planini Prenj, starom gradu u Konjicu te posjeta i noćenje na Boračkom jezeru tako da se, kako je dodao, turistima u Konjicu zaista ima šta ponuditi.

– Konjic je sada jedna jako dobra turistička destinacija i mislim da je jedna od boljih i većih s obzirom na ponudu – naglasio je.

Ocjenjuje kako je sezona solidna te da se i kod gostiju osjeti promjena cijena.

– Može se reći da ona nije baš stopostotna, ali ide nekim svojim tokom – naglasio je.

Cijene nafte su skočile, tako i cijene prevoza gostiju, usluge skipera, kao i cijena hrane što za sobom vuče i cijenu raftinga koja je, po njegovim riječima, u odnosu na prošlu godinu porasla za nekih 30 posto.

Cijena raftinga po osobi bez uključene hrane kreće se od 40 do 50 maraka, a s hranom od 70 do 90 maraka, naglasio je Džumhur.