Tvrde da Aspirin liječi erektilnu disfunkciju – dobar kao Viagra?

aspirin

Naučnici sa Sveučilišta Medipol u Istanbulu pratili su 184 muškarca prosječne dobi od 48 godina tokom šest sedmica. Oko 70 posto njih nije moglo postići erekciju, prenosi Daily Mail.

Do kraja pokusnog roka situacija kod njih se poboljšala. Glavni autor studije dr. Zeki Bayraktar objasnio je da neki muškarci imaju veći volumen trombocita od ostalih. To pak vodi većoj proizvodnji tromboksana za koji se zna da je odgovoran za blokiranje cirkulacije.

Grupi od 120 njih istraživači su davali Aspirin od 100 mg dok je ostatak dobivao placebo. U tih šest sedmica periodično su im postavljali dva pitanja:

– Jeste li mogli umetnuti svoj penis u vaginu?

– Je li erekcija bila dovoljno duga da biste imali uspješan odnos?

Obje grupe muškaraca, i oni koji su uzimali Aspirin i oni kojima je serviran placebo, u oko 50 posto slučajeva su na prvo pitanje odgovorili “Da”. Manje od trećine njih iz svake grupe odgovorilo je “Da” i na drugo pitanje. Do kraja studije njihovi odgovori postajali su različitiji.

Nakon šest sedmica muškarci koji su uzimali Aspirin, odgovorili su “Da” na prvo pitanje u 88,3 posto slučajeva, a njih 78 posto pozitivno je odgovorilo i na drugo pitanje.

Istraživači tvrde da te brojke nisu daleko od onih koje dolaze nakon uzimanja Viagre. Oni koji su šest sedmica uzimali placebo na prvo pitanje su u 59 posto slučajeva odgovorili “Da”, a na drugo u 43 posto.

Ipak, urolozi upozoravaju da ovom studijom nije bio obuhvaćen velik dio pacijenata koji nose najveći rizik od erektilne disfunkcije, kao što su oni oboljeli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti.

Dr. Darshan P. Patel sa Odjela za urologiju pri Medicinskom fakultetu u Utahu u SAD-u smatra da su potrebna daljnja istraživanja da bi se moglo tvrditi kako Aspirin može spriječiti i liječiti erektilnu disfunkciju.