U Afganistanu otvoren prvi restoran za žene

afganistan – restoran za žene

U Mezar-i Sharifu na sjeveru Afganistana otvoren je prvi restoran samo za žene, javlja Anadolu Agency (AA).

U toj zemlji se nalazi veliki broj restorana i kafića, međutim, žene nisu imale objekat gdje bi kao i muškarci mogle biti opuštene i uživati u razgovoru.

Restoran “Bano”, što znači žena, daje mogućnost ženama da na jednom mjestu uživaju u hrani, razgovoru, čitanju knjige, ali i da konzumiraju nargilu.

Vlasnica restoarana Zahra Parsa ispričala je za AA da je osjetila da nedostaje jedan ovakav objekat u gradu, pa se odlučila da otvori restoran za žene. Kako je kazala Parsa, u restoranu rade isključivo žene čime vlasnici doprinose njihovom osamostaljivanju.

Restoran većinom posjećuju studentice. Jedna od njih, Rakiye Kurbani, redovna je gošća.

Kurbani kaže kako se osjeća ugodno jer su i uposlenice restorana samo žene. Svakodnevno dolazi sa prijateljicama nakon predavanja. Uz jelo i nargilu imaju priliku i da se druže i pričaju. Poručila je da je teško biti žena u zemlji u kojoj postoji puno tabu tema, ali da su one napokon počele da se bore za svoja prava.

Unatoč svemu, kako je istakla, ovakava mjesta daju nadu afganistanskim ženama.

Žene u Afganistanu se oko četiri decenije bore za svoja prava. U vrijeme talibana ženama je oduzeto pravo glasa, kao i pravo da rade u državnim institucijama i radio-televizijama. Dolaskom nove vlade na vlast 2001. godine, afganistanske žene opet nisu dobile sva svoja prava.

Žene su danas u Afganistanu izložene različitim pritiscima i zlostavljanjima. Prema podacima Nezavisne komisije za ljudska prava Afganistana, u 2017. godini zabilježeno je 3.778 slulajeva nasilja nad ženama.