Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U FBiH 340 nargila barova

U Brčko distriktu zabranjeno korištenje nargila, dosad 13 država uvelo zabranu

Young man with tongs kindle the coal at hookah bar
Young man with tongs kindle the coal at hookah bar. Shisha tobacco smoke.

Nargila barove neometano posjećuju djeca i mladi, uprkos tvrdnji vlasnika objekata da taj proizvod služe samo odraslima

Od 24. marta do danas vlade 13 zemalja svijeta donijele su odluku o zatvaranju nargila barova i zabrani korištenja nargila u ugostiteljskim objektima, kao jednu od osnovnih mjera prevencije zaraze novim koronavirusom.

Među tim zemljama su Saudijska Arabija, Rusija, Katar, Sirija, Turska i druge, a kako se situacija poboljšavala i broj zaraženih padao došlo je do otvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata, no odluke o zabrani nargila ostale su nepromijenjene.

Primjer dobre prakse u Bosni i Hercegovini je Brčko distrikt gdje je 17. augusta zabranjeno korištenje nargila. Zbog kršenja ove odredbe policija je u ugostiteljskim objektima privremeno oduzela 20 nargila provodeći mjere i naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine registrirano je 340 nargila barova, a iako je maloljetnicima zakonom zabranjena prodaja duhana i duhanskih prerađevina, nargila barove neometano posjećuju djeca i mladi, uprkos tvrdnji vlasnika objekata da taj proizvod služe samo odraslima.

Posljednje Globalno istraživanje pušenja kod školske djece i mladih pokazuje alarmantne podatke jer je 44 posto djece potvrdilo da su nekada probali nargilu, a više od 16 posto mladih u BiH uzrasta od 13 do 15 godina redovno koristi nargilu.

Ta masovna konzumacija nargile među mladima, treba biti alarmantan signal za što hitnije djelovanje nadležnih institucija u provođenju mjera prevencije pogotovo u vremenu pandemije, saopćeno je iz Udruženja PROI.

Kako je napomenuto, neadekvatnim održavanjem higijene aparata nargile, postoje šanse da se njegovom upotrebom između više korisnika prenose zarazne bolesti brojnih bakterijskih i virusnih uzročnika.

Dodatni rizik za prijenos koronavirusa predstavlja i okupljanje mladih u zadimljenom okruženju uz blizak fizički kontakt te sve to upućuje na opravdanost odluka o zabrani korištenja nargila, kao učinkovite mjere prevencije zaraze koronavirusom.

Udruženje PROI i 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputilo je apel za uvođenje efikasne kontrole duhana kao mjere zaštite stanovništva od COVID-19.

Tim apelom se, između ostalog, traži potpuna zabrana služenja nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih, što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa, ali i do smanjenja rizika od drugih oboljenja.

Apel je upućen 10. augusta Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnim vladama i Vladi Federacije, a odgovor od nadležnih institucija i njihovo izjašnjavanje se još uvijek očekuje.