"UNODC"

U deset godina broj korisnika droga u svijetu veći za 56 miliona

Foto: Fena
Ilustracija

Zabrinjavajuće je da je u samo jednoj godini injektiralo drogu 13,2 miliona ljudi, što je povećanje od 18 posto na godišnjem nivou

Broj korisnika droga porastao je u deset godina s 240 miliona na 296 miliona, pokazuje izvještaj o drogama Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC), piše u četvrtak Jutarnji list, a prenosi Hina.  

Prema izvještaju, jedna od 13 osoba u dobi od 15 do 64 godine konzumirala je drogu u proteklih 12 mjeseci.

 Procjenjuje se da je u svijetu 36 miliona korisnika amfetamina, 22 miliona korisnika kokaina i 20 miliona ecstasyja i sličnih proizvoda, dok je opioide koristilo 60 miliona osoba, a da im nije bilo potrebno kao lijek. Opijate je koristilo 31,5 miliona.

 U izvještaju napominju da je većina poremećaja vezanih uz drogu povezana s kanabisom i opioidima koji su i dalje najsmrtonosnija droga. Opioidi kad se koriste u nemedicinske svrhe glavni su uzrok smrti od predoziranja drogom i čine četvrtinu smrtnih slučajeva povezanih s drogom.

 Zabrinjavajuće je da je u samo jednoj godini injektiralo drogu 13,2 miliona ljudi, što je povećanje od 18 posto na godišnjem nivou.

Novi trend

Dodatni problem s injektiranom drogom je HIV infekcija, a prema procjenama UNODC-a, WHO-a, UNAIDS-a i Svjetske banke, takvih je osoba 1,6 miliona u svijetu, a najviše u Aziji i istočnoj Evropi. Injektiranje droga i dalje je važan pokretač globalne epidemije hepatitisa C, pri čemu WHO procjenjuje da 23 posto novih infekcija hepatitisom C potječe od korištenja nesterilnog pribora. Na temelju zajedničkih globalnih procjena, svaka druga osoba koja injektira droge živi s hepatitisom C.

 Izvještaj govori i o porastu potražnje i ponude kokaina, ali i o činjenici da je u samo jednoj godini zaplijenjeno čak 2.026 tona te droge.

No, posljednjih godina pojavio se novi trend sinteze kanabinoida iz nepsihoaktivne tvari koja se nalazi u biljci kanabis i to uglavnom kanabidiola (CBD), a sve kako bi se izbjegli zakoni o drogama pa se onda prodaju u raznim proizvodima za jelo, u patronama za e-cigarete… Njihova popularnost sve više raste, kaže stručnjaci.

 Problem je što je povećan i broj novih psihoaktivnih tvari na tržištu pa je tako od njih 618 koje su postojale u jednoj godini čak 87 bilo novoidentificiranih, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj drastično skočio broj korisnika kokaina

“U Hrvatskoj broj ovisnika raste, posebno onih o kokainu. Naime, u zadnjih desetak godina potrošnja kokaina se utrostručila. Udvostručila se i potrošnja marihuane, što govori da je droga sve dostupnija uprkos ogromnih zapljena na evropskom nivou”, kaže Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Napominje da nikad nije bila raznovrsnija ponuda droge, ali je i potražnja enormna.