Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za sigurnost hrane

U dječjoj kaši koja se prodaje u BiH pronađena nedozvoljena supstanca

djecja kasa

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je, kako se navodi, zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene dječje kaše porijeklom iz Austrije u kojima je utvrđena prisutnost okratoksina A, koja nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima: “Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g”, brand: dm babylove, upotrebljivo do: 14. maja 2023.

Proizvođač je Gittis Naturprodukte GmbH, Halleiner Landesstraße 57 Puch bei Hallein 5412 Austria, a uvoznik u BiH: dm drogerie markt d.o.o., Lužansko polje 40b 71210 Ilidža, izvijestila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je, kako se navodi, zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.