Život i zdravlje

kalifornija

U Dolini smrti oboren temperaturni rekord iz 1913. godine

17/08/2020

U centru Los Angelesa temperature su dosegnule 36,6 stepeni Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti dosegnula je čak 54,4 Celzijeva stepena, što je vjerovatno najviše otkad postoje očitanja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istovremeno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom mjeseca avgusta.

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našem planetu – 56,6 Celzijevih stepeni koliko je, po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih naučnika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 Celzijeva stepena u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Sveučilišta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3 Celzijeva stepena, čime je oboren rekord od 32,2 stepeni evidentiran 2003. godine.

U centru Los Angelesa temperature su dosegnule 36,6 stepeni Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.