Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

U Houstonu obavljena prva transplantacija lubanje!

06/06/2015

Hirurzi u Houstonu izveli su prvu transplantaciju lubanje i vlasišta na 55-godišnjem pacijentu čiji je vrh lubanje bio teško oštećen agresivnom terapijom protiv rijetke vrste raka.

James Boysen iz Austina nakon operacije osjeća se odlično. Zajedno s kraniofacijalnim tkivom presađeni su mu bubreg i gušterača koji su mu počeli otkazivati. Operacija je izvršena 22. maja i trajala je cijeli dan. Svi organi uzeti su od jednog donora.

[pull_quote_right]Na fotografiji objavljenoj nakon operacije vidljivo je da Boysen ima šavove oko vrha glave, otprilike 2,5 centimetra iznad uha[/pull_quote_right]

“Za ovog pacijenta, ovo je novi život”, rekao je Jesse Selber, voditelj plastične rekonstruktivne hirurgije u Houstonu.

“Imao je niz tumora na vlasištu i lubanji koji su liječeni raznim operacijama i zračenjem što je rezultiralo velikom otvorenom ranom sve do mozga”, dodao je Selber.

Na fotografiji objavljenoj nakon operacije vidljivo je da Boysen ima šavove oko vrha glave, otprilike 2,5 centimetra iznad uha. Rez oko glave ukupno je dug 25 centimetara.

“Nevjerovatno je koliko se dobro osjećam i zauvijek ću biti zahvalan što sam dobio drugu priliku”, rekao je pacijent.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.