Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatskoj završena plaža od milion eura, kupanje samo na vlastitu odgovornost

vruje – vodice1
FOTO: Niksa Stipanicev / CROPIX

Na svom službenom portalu oglasio se Grad Vodice sa obaviješću kako će u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima biti očišćena od ostataka građevinskog materijala novouređena gradska plaža “Vruje” te da će se taj plažni objekt moći koristiti za kupanje i sunčanje od utorka ujutro. Međutim, sveopću zbunjenost izazvao je dio obavijesti u kojemu se navodi, da se na plaži “Vruje” može kupati i sunčati isključivo na vlastitu odgovornost, javlja Jutarnji list.

U prvom trenutku pomislilo se da su se u vodičkom akvatoriju ispred plaže pojavili, ne daj Bože, neki opasni morski psi, pa se kupači upozoravaju da u more mogu ući na vlastitu odgovornost. No, šalu na stranu. Zbog čega se na “Vrujama” može kupati samo na vlastitu odgovornost – pitali samo Branku Juričev-Martinčev, bivšu gradonačelnicu Vodica za čijeg je mandat ovaj projekt započeo, a najvećim dijelom i realiziran.

– Svaki novouređeni ili izgrađeni objekt, pa tako i ova naša plaža mora imati upotrebnu dozvolu. Kako je ovdje riječ o projektu koji se realizira u dvije faze, uporabna dozvola bit će izdana do ljeta 2018. godine kada budu okončani radovi druge faze, a koji će krenuti najesen – kazala nam je Juričev-Martinčev.

Nova gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić ističe kako je ova prva faza bila vrijedna oko osam miliona kuna, a kako su planirani radovi druge faze znatno manjeg opsega i “teški” su milion kuna.

– Dakle, u toj drugoj fazi još nam predstoji popločavanje kompletnog obalnog dijela plaže i izgradnja zaštitnih ograda na plažnim otočićima. Moram napomenuti, da ne bi bilo zabune, ovako novouređena plaža nije opasna za kupače. Međutim, budući da ona još nije u cijelosti završena, te da shodno tome nije izdana uporabna dozvola, naša je samo zakonska obaveza da upozorimo građane da plažu koriste na vlastitu odgovornost. Sukladno tome bit će postavljene table s natpisima da kupači plažu koriste na vlastitu odgovornost. Po završetku turističke sezone prelazimo na drugu fazu uređenja ove naše istočne gradske plaža – kazala je dr. Tomić.

FOTO: Niksa Stipanicev / CROPIX

Za podsjetnik je da je projekt uređenja ove plaže koja se prostire 4,5 hiljada kvadrata vrijedan devet miliona kuna. Nakon obavljene rekonstrukcije, plaža je koncipirana na sistemu zatvorenih laguna i bazena u kojima će temperatura mora biti i do deset stepeni viša u odnosu na ostale plaže. Time se očekuje znatno produženje kupališne sezone, praktički od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a što donosi znatni produžetak turističke sezone i veći broj noćenja.

Inače, svi elementi koji su se koristili u uređenju plaže mogu su reciklirati i modularno izmjestiti te nadograđivati, ovisno o budućim potrebama i zahtjevima destinacije. Pored tipičnih plažnih sadržaja, ovom rekonstrukcijom “Vruje” su dobile i svojoj polivalentni karakter. Naime, taj prostor će tokom noćnih sati koristiti kao pozornica i galerija na kojima će se nuditi raznovrsni kulturno-umjetnički i muzički sadržaji.