U kapeli našao čak 37 mrtvačkih sanduka, u njima su bila i djeca

sanduci

U njemačkom selu Deensenu u Donjoj Saskoj jedan je muškarac u kapeli pronašao 37 mrtvačkih sanduka. Sanduci su bili poslagani na klupe, a među mrtvim tijelima odraslih bila u i ona četvero djece. Muškarac koji proučava historiju crkvi u malim seoskim mjestima naišao je na kapelu u Deensenu. Bila je u ruševinama, obrasla grmljem. Pogledao je kroz prozor i vidio sanduke.

– Jedva sam došao do kapele, morao sam raskrčiti grmlje. Na prozorima su bile rešetke, a kad sam pogledao kroz prozor, gotovo sam se onesvijestio od šoka. Cijela unutrašnjost male kapele je bila ispunjena prašnjavim ljesovima i osušenim vijencima. Godinama proučavam historiju i starost crkvi, ali nikada nisam vidio ništa slično – rekao je muškarac, prenosi Fenix Magazin.

Načelnik Deensena, Hans-Dieter Ullmann (67) je objasnio kako je kapela zapravo mauzolej plemićke porodice, odnosno vitezova od Campea. Tamo su ih pokapali od 1874. godine, a posljednji lijes je tamo položen prije 60 godina. Posljednji potomak porodice je mauzolej darovao seoskoj zajednici koja nije znala što bi s njim.

– Sedamdesetih godina se razmatralo da se svi sanduci s mrtvim tijelima pokopaju na javnom groblju, ali se od toga odustalo zbog troškova. U selu niko nije želio brinuti o mauzoleju pa je on s vremenom pao u zaborav – objasnio je Ullmann.

Zaboravljeni čini se nisu pokojnici jer posljednji vijenac kojeg je vjerojatno član porodice ostavio na oltaru u mauzoleju datira iz 2016. godine.