Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ozbiljno upozorenje

U moru blizu Pašmana ulovljena veoma otrovna i invazivna riba

New Project – 2022-02-09T182031.037

Ponavljamo – konzumacija može biti fatalna!, saopštili su

Iz splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo objavili su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena blizu Pašmana.

“Prije koji dan kod otočića Košara pored Pašmana ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji usljed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozljede. Ponavljamo – konzumacija može biti fatalna!, saopštili su.

“Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna. Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu”, napisali su u objavi na društvenim mrežama.