Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU

U Nacionalnom parku Sutjeska ubijen medo Maglić, Interventni tim zgrožen

medo maglic – czzs (1)

Kako je kazala Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu, zgranuti su svi sudionici postavljanja prve ogrlice za telemetrijsko praćenje

Medo Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Srpskoj, pronađen je mrtav odnosno nezakonito je odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku kojim upravlja Nacionalni park “Sutjeska”.

Saopćio je to Centar za životnu sredinu osuđujući taj čin i apelirajući na javnost i sve građane da informacije o tom ili sličnim slučajevima prijavljuju policiji i nadležnim organima. Na upravljače prirodnih područja apeliraju da pojačaju kontrolu i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca.

– Interventni tim za krupne zvijeri, koji je učestvovao u postavljanju ogrlice za praćenje, utvrdio je da se medvjed više ne kreće. Ubrzo nakon toga pronađeno je njegovo beživotno tijelo. U istragu o tom slučaju uključena je policija, nadamo se razrješenju uz najviše moguće kazne za počinioce – navodi se.

Kako je kazala Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu, zgranuti su svi sudionici postavljanja prve ogrlice za telemetrijsko praćenje.

– Tako malo vremena prošlo je otkad smo mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti, razviti se u pravog medonju dostojnog staništa koje nastanjuje. Nažalost surovo i kukavičko srce nekog “junaka” prekratilo je taj nevini život. U granicama Nacionalnog parka Sutjeska, tamo gdje je trebalo da bude najzaštićeniji, nastradao je medo Maglić koji je ponosno nosio ime naše najviše planine – istakla je Dragomirović, koja je koordinarica projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida”.

Centar za životnu sredinu nastavit će se zalagati za unaprjeđenje istraživanja, očuvanja i upravljanja prirodom i divljim vrstama u nadi da će nezakoniti odstrijel biti propisno kažnjen i u budućnosti na vrijeme spriječen.