Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

U napadu ajkule smrtno stradao plivač

ajkula – napad

Prvi napad ajkule sa fatalnim posljedicama još od 1963. godine

Jedna osoba je smrtno stradala dok je plivala u moru u Sydneyu nakon što je zadobila teške povrede u prvom napadu ajkule sa fatalnim posljedicama još od 1963. godine, saopćili su australski zvaničnici.

Službe hitne pomoći pozvane su u srijedu popodne na plažu Little Bay u blizini predgrađa Malabar gdje su u vodi pronađeni ljudski ostaci, saopćila je policija.

Vlasti u državi Novi Južni Vels nisu imenovale žrtvu, a istraga je u toku.

Little Bay i nekoliko drugih obližnjih plaža su sada zatvoreni za kupače.

U trenutku napada u srijedu u 16:30 po lokalnom vremenu bilo je na desetine ljudi koji su plivali, veslali i pecali na obližnjim stijenama, navodi Sky News Australia.

– Neki čovjek je plivao i došla je ajkula i napala ga okomito – rekao je jedan svjedok za Nine News. “Čuli smo vikanje i okrenuli smo se, izgledalo je kao da je automobil sletio u vodu.”

Još jedan posmatrač koji je u to vreme pecao na kamenju rekao je za ABC News da je plivač prvo vikao, a onda kada je sišao dole da vidi šta se dešava, vidio je samo mnogo pjene i komešanja u vodi.

– Čovjek je otišao na plivanje, uživajući u danu, ali mu je ajkula oduzela život – rekao je on, još uvijek u šoku.

Hitna pomoć Novog Južnog Velsa saopćila je da je pacijent ,,pretrpio teške povrede i da hitna pomoć nije mogla ništa da uradi”.

Policija je saopćila da će plaža ostati zatvorena dok će poliicija pretražiti područje.

Policija je također pozvala ljude da budu oprezni na plažama i slijede sigurnosne upute.