Život i zdravlje

Aceh

U ovoj pokrajini žene bičuju žene, snimci su jezivi (VIDEO)

28/01/2020

Javno bičevanje u Acehu kazna je za kockanje, alkohol, blud te istospolni ili vanbračni seks

Aceh je regija u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, Indoneziji. Moralni prestupi u ovoj državi kažnjavaju se u skladu sa vjerskim zakonom – šerijatom, koji kao kaznu propisuje javno bičevanje.

Iako je predsjednik Indonezije pozvao na prestanak javnih bičevanja, Aceh, konzervativna regija na otoku Sumatra, ne planira ukinuti taj vid kazne, piše Daily mail,

Radi se o autonomnoj pokrajini koja od 2005. ima taj status te za za razliku od ostatka države još uvijek strogo poštuje vjerski zakon.

Javno bičevanje u Acehu kazna je za kockanje, alkohol, blud te istospolni ili vanbračni seks.

Pristup internetu i globalizacija doveli su do sve većeg broja ovih “prestupa”, pa je i kažnjavanja sve više, a odnedavno su za bičevanje postale zadužene i pripadnice ženskog spola.

One su zadužene za bičevanje žena, kako šerijat propisuje.

Isprva nije bilo lako naći zainteresovane za taj posao, ali s vremenom je formirana jedinica koja se sastoji od osam žena istreniranih da zadaju bolne, ali kontrolisane udarce u zavisnosti od težine prestupa.

Kako objašnjava njihovi nadređeni, ključ njihovog posla je prevazići mentalnu barijeru bičevanja svojih sugrađanki, nakon čega posao postaje znatno lakši.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.