Na njegov rođendan

U Podgorici otvoren park posvećen kantautoru Đorđu Balaševiću

podgorica par balasevic2 (1)

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je grad odlučio da se “panonskom mornaru” oduži ne riječima, nego konkretnim djelom

U čast velikog jugoslovenskog kantautora Đorđa Balaševića, u Podgorici je otvoren park na Bulevaru Mihaila Lalića u Bloku pet, posvećen slavnom pjevaču iz Novog Sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Park je zvanično otvoren sinoć, na dan kada bi slavni Novosađanin slavio 68. rođendan. Tim gestom, Podgorica se oprostila od Balaševića, koji je preminuo 19. februara u 67. godini na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gdje je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je grad odlučio da se “panonskom mornaru” oduži ne riječima, nego konkretnim djelom.

“Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao i nama nešto mlađima, ali i onim starijima, odlučili da se ‘panonskom mornaru’ odužimo, ne riječima nego djelom”, rekao je Vuković.

On je kazao da je bilo raznih ideja.

“Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju duže, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno”, naglasio je Vuković i izrazio uvjerenje će ovo biti mjesto na kojem će se slaviti ljubav, sloboda, život, baš onako kako je Balašević pjevao i baš onako kako nas je nadahnjivao

Park, osim uređenih staza, klupa i ljuljaški, krasi 68 sadnica različitih vrsta drveća na više od 5.000 kvadrata, kao i table sa stihovima iz pjesama Đorđa Balaševića.