Goražde

U rijeku Drinu pušteno oko 10.500 komada potočne pastrmke

poribljavanje – drina – fena (1)

Predsjednik udruženja Halid Pekaz pojasnio je da je, u skladu sa planom unaprjeđenja ribarstva za ovu godinu, poribljavanje izvršeno na nekoliko lokacija od Novog Goražda do Foče

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca Goražde izvršili su poribljavanje rijeka Drine i Osanice na nekoliko lokacija. U Drinu je pušteno oko 10.500 komada potočne pastrmke veličine od 12 do 20 cm kao i manje matično jato odrasle potočne pastrmke do 1,5 kg.

Predsjednik udruženja Halid Pekaz pojasnio je da je, u skladu sa planom unaprjeđenja ribarstva za ovu godinu, poribljavanje izvršeno na nekoliko lokacija od Novog Goražda do Foče.

– Poribljavanje Drine je u potpunosti finansiralo ministarstvo privrede BPK Goražde, a u ovoj akciji zajedno sa nama je učestvovao i ministar Haris Salković. U rijeku Osnaicu smo ubacili oko 5.000 komada potočne pastrmke dužine od 12 do15 cm, a za ovaj dio nam je podršku pružila Elektroprivreda BiH čiji su predstavnici vršili kontrolu poribljavanja ove rijeke – kazao je Pekaz.

Naglasio je da se uz podršku resornog ministarstva radi na zajedničkom očuvanju i zaštiti ribljeg fonda i rijeke Drine uz napomenu da već nekoliko mjeseci udruženje provodi projekt nabavke i poribljavanja Drine ugroženom vrstom ribe, kraljicom brzaka, mladicom.

– Trenutno smo u fazi potražnje i nadamo se da ćemo u narednom poribljavanju u Drinu ubaciti mladicu, jer Drina je poznata po mladici i mi želimo da učinimo sve da zaštitimo ovu vrstu, da obogatimo riblji fond i da sačuvamo ovu ljepotu koju je jedinstvena u svijetu, da se imamo čime ponositi – kazao je predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.