Život i zdravlje

koronavirus

U Sloveniji od ponedjeljka u upotrebi novi lijek protiv covida-19

12/12/2021
FOTO: Ilustracija

Uzimat će se kod kuće, uz pristanak zaraženog i potpis liječnika jer službeno još nije registriran. Propisuje se odraslim osobama, a ne smiju ga primati trudnice i dojilje

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 783 nove zaraze koronavirusom, trend smirivanja epidemije se nastavlja, a od ponedjeljka će prema najavama početi propisivanje lijeka protiv covida-19 u obliku tableta koje će se uzimati kod kuće.

Broj hospitaliziranih smanjio se na 883 pacijenta, među kojima 243 na intenzivnim odjelima, dok je umrlo je još 14 pacijenata.

Epidemija se postupno smiruje, ali je broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima i dalje visok i za bolje stanje će trebati nekoliko sedmic, naveli su u NIJZ-u, te dodali da je najviše novozaraženih među mladima i radno aktivnim stanovnicima, prenosi Hina.

Među poznatim izvorima zaraze i dalje prevladavaju porodice i zajednička domaćinstva, vrtići, škole i radne sredine.

Najavljeno je da će se u Sloveniji od ponedjeljka propisivati i novi lijek protiv covida-19, molnupiravir. Riječ je o lijeku u obliku tableta koji će se davati prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, onima kod kojih postoji rizik razvijanja težeg oblika bolesti.

Uzimat će se kod kuće, uz pristanak zaraženog i potpis liječnika jer službeno još nije registriran. Propisuje se odraslim osobama, a ne smiju ga primati trudnice i dojilje.

Ministarstvo zdravstva kupilo je doze potrebne za oko 5 hiljada ljudi.

Vlada je objavila da će iduće sedmice početi i vakcinisanje protiv covida-19 djece u dobi pet do 11 godina, na dobrovoljnoj osnovi za onu djecu čiji roditelji to žele.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.